Уряд погодив призначення Ярослава Янушевича головою Херсонської ОДА: що про нього відомо?

Дата: 03 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Кабінет Міністрів України погодив призначення Ярослава Янушевича головою Херсонської обласної державної адміністрації.

Про це повідомив постійний представник Кабінету Міністрів України у Верховній Раді Тарас Мельничук.

Фото: Суспільне

Янушевич – 44-річний кандидат економічних наук, доктор юридичних наук, державний службовець, науковець та майстер спорту України міжнародного класу з пейнтболу, чемпіон світу з пейнтболу.

Згідно з інформацією у вікіпедії, кар’єру Янушевич розпочав у квітні 1996 року в органах державної податкової служби, а останнім місцем його роботи було ДП “Український державний центр радіочастот”, де той обіймав посаду виконавчого директора. 

Янушевський є повним кавалером ордена “За заслуги”.

Херсонське видання “Мост”, повідомляючи про погодження кандидатури нового голови ОДА, зазначило, що Янушевський станом на вересень минулого року був люстрованим, а тому не має права обіймати державні посади до 2024 року. За інформацією ZN.UA,  Янушевич свого часу користувався особливою довірою колишнього прем’єра Миколи Азарова, мав дуже тісні дружні стосунки з його сином Олексієм

Торік у вересні адвокат Герасименко звернувся до Окружного адміністративного суду міста Києва в інтересах Янушевича з позовом, у якому вимагав визнати протиправним висновок від 06.08.2021 Фастівської районної державної адміністрації про результати перевірки відомостей особи та відповідність свого клієнта критеріям здійснення люстрації. 

У позові просили визнати протиправною та скасувати відмову Фастівської районної державної адміністрації в призначенні Янушевича на посаду заступника голови РДА за критеріями здійснення очищення влади, а також вимагали вилучити з Єдиного державного реєстру осіб, щодо яких застосовано положення Закону України “Про очищення влади”, відомості стосовно посадовця. 

“Суд провадження по справі відкрив, але жодної ухвали по цій справі в реєстрі судових рішень за 2021 рік немає, але воно було. ОАСК таки виніс якесь рішення 17 травня 2022 року, яке чомусь у реєстрі не опублікували і яке в червні 2022 року Міністерство юстиції намагалося скасувати вже в Шостому апеляційному адміністративному суді. Відомо, що суд першої інстанції позов задовольнив частково, і це не сподобалося Мін’юсту. Щоправда, через місяць, 14 червня 2022 року, Міністерство юстиції передумало судитися з Ярославом Янушевичем і надіслало до суду заяву про відкликання апеляційної скарги”, – розповідають журналісти. 

Ймовірна люстрація не завадила б Янушевичу обіймати посаду в ДП “Український державний центр радіочастот”, бо для призначення туди не потрібно проходити перевірку.

Нині перевірити, чи є прізвище ймовірного голови Херсонської ОДА в реєстрі, неможливо, бо він закритий на час дії воєнного стану.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter