Уряд спрямував кошти для політв’язнів на поточні витрати міністерського підприємства

Дата: 08 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України та Кабінет Міністрів вирішили фінансувати державне підприємство “Реінтеграція і відновлення” з коштів, передбачених на підтримку українських в’язнів Кремля.

Про це з посиланням на урядову постанову повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Підприємство “Реінтеграція і відновлення”, яким управляє Мінреінтеграції, створили в травні поточного року. Офіційно його видом діяльності є державне управління загального характеру, а серед видів діяльності в документах зазначено будівельні роботи, діяльність, пов’язану з транспортом, управлінням трудовими ресурсами, діяльність у галузі оборони, зв’язків з громадськістю тощо.

Публічно про мету створення підприємства і те, над чим конкретно воно працюватиме, урядовці не повідомляли. Також не було відомо, звідки в міністерстві візьмуть гроші на існування “Реінтеграції і відновлення”.

Згодом заступник очільника відомства повідомив, що ДП створили для взяття на баланс пропускних пунктів на Донбасі та на адміністративній межі з окупованим Кримом. Водночас фінансувати “Реінтеграцію і відновлення” вирішили з коштів, передбачених на підтримку українських в’язнів Кремля. Гроші, як прописали в затвердженій 5 жовтня урядовій постанові, підуть на забезпечення статутної діяльності, витрати на зарплату працівників, комунальні платежі, а також на утримання і повний спектр робіт із “встановлення чи переоснащення КПВВ та інших споруд на межі з окупованими територіями Криму та Донбасу”.

Однак, щоб підприємство могло офіційно отримати ці гроші, уряд вніс зміни до порядку використання бюджету, а тому “Реінтеграція і відновлення”, яке до цього формально не могло отримати кошти, зможе одержувати їх без плану використання та не озираючись на вимоги бюджетного законодавства. 

За даними Центру журналістських розслідувань, минулого року на програму підтримки політв’язнів у бюджеті передбачили 126,7 млн грн, однак цьогоріч скоротили цю суму до 90 млн грн, з яких близько 20 спрямували на заходи з реінтеграції. Решту грошей скерували на підтримку та реабілітацію політв’язнів, зокрема матеріальну та психологічну. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter