Урядам-порушникам прав людини писатимуть листи з усього світу

Дата: 04 Грудня 2015
A+ A- Підписатися

4 грудня розпочалась глобальна правозахисна кампанія Amnesty International “Марафон написання листів”.

Як повідомляє прес-служба Amnesty International, протягом тижня люди в усьому світі підписуватимуть петиції із закликами припинити порушення прав людини урядами в деяких країнах. Люди також писатимуть листи підтримки, демонструючи таким чином солідарність з тими, хто страждає від несправедливості.

Цього року в фокусі українського Марафону малайзійський художник-карикатурист Зунар, якого влада хоче засудити на 43 роки за його критичне мистецтво, жінка із Сальвадору, Теодора Васкес, яку чекає 30 років ув’язнення за те, що вона народила мертву дитину. Активісти також закликатимуть звільнити студентську активістку з М’янми Піо Піо Аунь. Влада засудила її за мирний протест.

У центрі уваги кампанії також Ранія Алабасі та її шестеро малолітніх дітей, викрадених владою Сирії, представник ЛГБТ-спільноти Греції на прізвисько Костас, що страждає від гомофобної політики урядовців, та узбекистанський опозиційний журналіст Мухаммад Бекжанов – один з двох найдовше утримуваних за ґратами журналістів у світі.

“Особливе місце у Марафоні Amnesty International в Україні посідає справа наших громадян, Олега Сенцова, Олександра Кольченка та Геннадія Афанасьєва, несправедливо засуджених російським судом. Українці з різних міст та містечок пишуть листи, щоб підтримати активістів, та підписують петиції уряду країни з вимогою відновлення справедливості”, – зазначила Тетяна Мазур, директорка Amnesty International в Україні.

За її словами, щороку марафон в Україні мобілізує все більше людей. Це означає, що українці воліють знати про права людини, готові виступати на їх захист як в Україні, так за її межами, та демонструють солідарність і співчуття з тими, хто опинився у складній ситуації.

Збір листів та підписів відбуватиметься не лише у столиці України, а й в регіонах. Найближчу до себе адресу можна знайти на карті.

Як відомо, Amnesty International проводить кампанію “Марафон написання листів” 14 років поспіль. Правозахисники переконують, що тисячі написаних листів з різних куточків світу змушують уряди реагувати: належно розслідувати справи, припиняти тортури, відпускати невинних.

Як повідомлялось раніше, в рамках марафону у Києві відбудуться безкоштовні покази фільмів про права людини. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter