Уряд обіцяє з наступного року запустити програму компенсації вартості інсуліну

Дата: 16 Листопада 2015
A+ A- Підписатися

Міністерство охорони здоров`я підготувало усі документи для запуску системи аптечного відшкодування вартості препаратів інсуліну для хворих на цукровий діабет.

Як сказано у повідомленні Урядового порталу,  з січня 2016 року в Україні повинен почати діяти проект компенсації вартості інсулінових препаратів.

“Майже 200 тисяч громадян України потребують щоденної інсулінотерапії – по декілька ін`єкцій на день. Лікар сьогодні зобов`язаний призначати лише ті препарати, які закупила область. Водночас, перехід на рецептурну систему дозволить фахівцям обирати саме ті препарати, які оптимально підходять пацієнту”, – зауважив головний позаштатний спеціаліст МОЗ за спеціальністю “Ендокринологія” Борис Маньковський.

“За виписаним рецептом хворий не сплачуватиме жодної копійки при отриманні лікарського засобу в аптеці. Відшкодування включатиме не лише ціну виробника, а й усі націнки, передбачені чинним законодавством, в тому числі ПДВ”, – повідомила директорка департаменту раціональної фармакотерапії та супроводження державної формулярної системи Державного експертного центру МОЗ Тетяна Думенко.

Президентка Міжнародної діабетичної асоціації України Людмила Петренко звернула увагу, що препарати інсуліну для хворих на діабет – це не питання лікування, а питання життя.

“Для профілактики діабету необхідно поширювати інформацію про групи ризику, про перші симптоми, спонукати громадян перевіряти рівень цукру у крові та змінювати режим власного харчування”, – додала вона.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів в червні вирішив запустити пілотний проект державного регулювання цін на препарати інсуліну за допомогою відшкодування їхньої вартості.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter