Ультраправі напали на відвідувача фестивалю Docudays UA

Дата: 28 Березня 2018
A+ A- Підписатися

У Києві в понеділок, 26 березня, ультраправі напали на відвідувача дискусії “Права людини: проблема поширення ультраправих рухів в Україні”, яка відбулася в рамках фестивалю Docudays UA.

Постраждалим виявився 22-річний Ілля Романенко, журналіст видань 5.6.magazine та МіТЄЦ. В коментарі Центру інформації про права людини він повідомив, що напад стався незабаром після дискусії, яку намагалися зірвати праворадикали.

Інцидент стався неподалік від станції метро “Контрактова площа”, нападників було четверо. “Вели акуратно, майже до метро. Напали зі спини, залили обличчя перцем, топтали по нирках, без слів. Голову закрив”, − розповів Романенко.

У зв’язку з нападом постраждалий пригадав діалог, що стався між поліцією та праворадикалами біля галереї IZONE, де проходила дискусія:

− Навіщо ви сюди прийшли?

− На сафарі.

На думку Романенка, зараз в Україні лише за громадянську позицію можна отримати по голові.

“Не обов’язково бути радикальним лівим і виступати на маршах, або політичним журналістом і критикувати словом. Достатньо бути проти. В моєму випадку достатньо бути проти насильства та порушення людських прав”, − сказав він.

За словами представника оргкомітету Docudays UA Володимира Яворського, Романенко не став звертатися до правоохоронних органів.

“Як фестиваль ми йому запропонували юридичну допомогу. Відповідно, будемо так само домагатися, аби люди, які це зробили, понесли відповідальність. Всі їхні дії були зафіксовані на відео. Ми знаємо на прізвище навіть частину людей, які там були. Тому немає складності їх ідентифікувати, є тільки питання бажання поліції розслідувати такі справи”, − зауважив він.

Нагадаємо, в межах фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA в Києві 26 березня пройшла дискусія “Права людини: проблема поширення ультраправих рухів в Україні”. Перед початком заходу кілька десятків агресивно налаштованих представників праворадикальних рухів прийшли до місця проведення дискусії та намагалися заблокувати вхід для її учасників.

Захід вдалося розпочати після появи на місці подій наряду поліції. Молодиків вивели за межі території галереї IZONE, де проходила дискусія.

Згодом стало відомо, що група чоловіків перед цим увірвалася на попередній захід – панельну дискусію делегації Міжнародного комітету Червоного Хреста “Жінки на лінії зіткнення: як їх змінили нові реалії”. Молодики здіймали галас, зірвали повноцінне проведення заходу, та зламали фотовиставку “Шанувати різноманіття”, що була розміщена на стінах. З приїздом поліції, чоловіків вдалося відтіснити з приміщення й організатори змогли провести захід.

Правозахисники з Amnesty International вважають, що українська держава втрачає монополію на насильство, функції якої самовільно перебирають на себе радикальні угрупування. Певні угрупування відкрито беруть на себе відповідальність за напади та пишуть погрози на своїх сторінках у соціальних мережах, проте правоохоронні органи не вживають достатніх заходів для припинення та попередження насильницьких дій.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter