Україну та Росію обрали до Ради ООН з прав людини (доповнено)

Дата: 14 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Україну переобрали до Ради Організації Об’єднаних Націй з прав людини на наступні два роки.

Про ухвалене на Генеральній Асамблеї ООН 13 жовтня рішення повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на своїй сторінці у твіттері.

За його словами, Україна як член ради продовжить відстоювати необхідність дотримання прав людини задля сталого міжнародного миру та безпеки.

Водночас Кулеба зазначив, що, крім України, до ради переобрали також і Росію. Як повідомляє Deutsche welle, за неї проголосували 158 країн ООН зі 193.

На жаль, стан речей у раді залишає бажати кращого. До неї пройшов навіть такий відомий порушник прав людини, як РФ (через брак конкуренції в Східноєвропейській групі). Що ж, Україна готова до боротьби”, – зауважив міністр.

Напередодні низка громадських організацій закликали країни-членів ООН не голосувати за Росію, щоб “чітко продемонструвати, що порушники прав людини підривають довіру до Ради ООН з прав людини і що вони не можуть бути законними членами Ради”

“Резолюція Генеральної Асамблеї ООН 60/251 спонукає тих, хто обирає членів до Раді ООН з прав людини, “враховувати внесок кандидатів у сприяння та захист прав людини”. Цей підхід стосується зусиль кандидатів щодо захисту та діяльності з забезпечення прав людини у своїх країнах та за кордоном. Однак, як зазначено нижче, дії Росії в Сирії, Україні та Грузії явно контрастують з баченням захисту прав людини з боку відповідної Ради ООН”, – йдеться у зверненні, яку наводить Центр громадянських свобод

На переконання авторів документу, держави-члени ООН повинні особливо взяти до уваги, зокрема, російську окупацію Криму та порушення прав людини в Криму та на Донбасі, військове вторгнення Росії та окупацію двох частин території Грузії, здійснення грубих порушень прав людини проти грузинського населення в окупованих регіонах та повзучу окупацію грузинської території.

“З часів окупації Криму 2014 року Росія проводила політику зміни демографічної ситуації на півострові. Така політика втілюється, серед іншого, шляхом незаконного переміщення російських громадян на окуповану територію Криму, а також шляхом вислання представників української, кримськотатарської та інших етнічних груп, які протистоять окупації. Свавільні затримання, катування та допити журналістів і блогерів, а також систематичні порушення свободи слова стали звичною практикою окупаційної влади”, – мовиться в тексті заяви. 

Крім Росії та України, до складу Ради ООН з прав людини також увійшли ще 13 країн: Болівія, Велика Британія, Габон, Китай, Кот-д’Івуар, Куба, Малаві, Мексика, Непал, Пакистан, Сенегал, Узбекистан, Франція.

Як відомо, раніше Болівія, Узбекистан, Венесуела, Росія та Китай не підтримували кримських резолюцій ООН. 

Оновлена рада візьметься до своїх обов’язків з 1 січня 2021 року.

Усього до цього органу ООН входять 47 країн. Кожна держава-член ради виконує свої повноваження три роки. Кандидати обираються через таємне голосування. Щоб увійти до складу ради, країні потрібно заручитися підтримкою щонайменше 97 голосів. У 2020 році членом ради знову стала і Німеччина.

Завданням Ради ООН з прав людини є заохочення і захист усіх прав людини у всьому світі. Для міжнародних правозахисних організацій досі залишається нез’ясованим питання, як до ради можуть бути допущені країни, де не дотримуються прав людини. Зокрема, до цієї структури обиралися представники Венесуели, Лівії та Філіппін.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter