Український ПЕН обрав найкращі книжки 2023 року

Дата: 28 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Український ПЕН оприлюднив список видань, які стали читацькими відкриттями 2023 року: до переліку ввійшли прозові й поетичні новинки, переклади, нонфікшн, твори для дітей, мистецькі видання і гуманітаристика.

Цьогоріч добірка налічує 179 книжок, йдеться на сайті ПЕН.

Джерело: ПЕН Україна

Серед найкращих книжок у номінації “Художня література”, за версією ПЕН, прозові твори українців Павла Белянського “Бабуся вмирати не любила”, Вікторії Дудик “Мертві стукають”, Максима Кідрука “Нові темні віки”, Євгенії Кузнєцової “Драбина”, Ніни Кур’яти “Дзвінка. Українка, народжена в СРСР”, поезія Тетяни Вінник “Смарагдова сукня”, Ярослава Гадзінського “Перекопане”, Анатолія Дністрового “Дні тривог”, Сергія Жадана “Скрипниківка” та інші.

У номінації “Зарубіжна література” – твори Роберта Бернса, Горана Войновича, Джозефа Кроніна, Славенки Дракуліч, Джона Ерскіна та інших.

У категорію “Нон-фікшн” потрапили книги Сари Бейквелл “В кафе екзистенціалістів: свобода, буття та абрикосові коктейлі”, Ірен Вальєхо “Подорож книжки. Від папірусу до кіндла”, Володимира В’ятровича “Наша столітня. Короткі нариси про довгу війну”, Андрія Гудими “69 спецій для серця”, Юліуса Марґоліна “Подорож до країни Зе-Ка”, Радомира Мокрика “Бунт проти імперії: українські шістдесятники” та інші.

У списку є твори, які визнані Українським ПЕН книгами року, у номінаціях “Есеїстика”, “Біографія / мемуари/ інтерв’ю / епістолярій / щоденники (українською і переклади)”, “Подорожні нариси”, “Мистецькі видання”, “Гуманітаристика”, а також видання для дітей та підлітків.

Повний список від ПЕН можна прочитати тут.

Нагадаємо, що найкращі українські книжки Український ПЕН обирає вже шостий рік поспіль. Як пояснили тут, роблять це для того, щоб підсумувати рік і подякувати видавництвам, письменникам, редакторам, перекладачам, ілюстраторам, упорядникам, журналістам і науковцям за те, що лишаються вірними своїй справі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter