Український офіс не був долучений до підготовки звіту Amnesty International – Покальчук

Дата: 05 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Команда українського офісу міжнародної правозахисної організації Amnesty International не була залучена до підготовки останнього звіту про війну Росії проти України та намагалася завадити його публікації.

Про це заявила директорка Amnesty International Ukraine Оксана Покальчук

Фото: Оксана Покальчук

Цей звіт, як пише Покальчук, створили на основі даних, зібраних іноземними дослідниками та дослідниками департаменту реагування на кризи глобального офісу Amnesty International. 

“Український офіс не був долучений до підготовки чи написання тексту публікації. І, на превеликий жаль, уже на початковому етапі розробки цієї доповіді ми зайшли у глухий кут, де аргументи нашої команди щодо неприпустимості та неповноти такого матеріалу не були враховані”, – написала очільниця Amnesty International Ukraine.

За її словами,  представники українського офісу зробили все, що могли, аби цей матеріал не був оприлюднений. Вони просили в авторів надіслати завчасно всі версії матеріалу, але цього не відбулось. Український офіс також категорично відмовився публікувати цей пресреліз на своєму сайті чи перекладати його на українську, через його односторонність. 

“Кожна людина з українського офісу Amnesty знає, що саме РФ відповідальна за злочини агресії проти України. До того ж значна частина нашої команди – це люди, які особисто вимушені були рятувати себе і близьких від війни з Росією, лишаючи все позаду. Дехто з нас уже двічі став переселенцем чи біженцем”, – розповіла Покальчук.

Як вона зазначає, з 24 лютого український офіс без зупину працював над тим, щоб всі воєнні злочини були верифіковані та зафіксовані для міжнародної спільноти. Вони випустили понад два десятки матеріалів про злочини, вчинені Росією на території України. Ці матеріали мали міжнародний резонанс і будуть неодноразово використані в міжнародних інституціях у процесі відновлення справедливості.

Також Покальчук наголосила на тому, що бюрократія, нерозуміння локального контексту, негнучка система роботи, ігнорування думки української команди та позиції правозахисної спільноти в Україні завадили їм зупинити цей реліз ще на стадії ідеї.

Відомо, що після публікації звіту саму Оксану Покальчук та Amnesty International Ukraine почали цькувати в соцмережах. Зокрема, дані Покальчук оприлюднили на сайті “Миротворець”. Засновники сайту вимагають розглядати свої публікації як офіційні заяви про правопорушення у сфері нацбезпеки та державності України з боку осіб, внесених до бази даних вказаного онлайн-ресурсу.

На цькування українського офісу відреагували українські правозахисники, зокрема голова громадської організації “Інсайт” та засновниця організації “Марш жінок” Олена Шевченко

“Зараз ми бачимо, як чудова команда місцевої Amnesty International Ukraine стала мішенню хейту й атак за те, чого не робила. Ця команда та особисто Оксана Покальчук багато зробили для України, і я не розумію, як можна зараз не захистити їх. Чому всі правозахисні організації мовчать і не стають на захист своїх? Я вважаю, що керівництво Amnesty має відповісти за наражання на небезпеку офісу в Україні та людей, що тут працюють!” – написала Шевченко.

Нагадаємо, що напередодні Amnesty International опублікувала звіт, у якому йдеться про те, що українські війська нібито ставлять під загрозу цивільне населення, створюючи бази та розміщуючи системи озброєння в населених житлових районах, зокрема в школах і лікарнях, відбиваючи російське вторгнення. 

Публікація дослідження викликала неоднозначну реакцію серед українських правозахисників, деякі з яких називали доповідь маніпулятивною. Коментуючи дослідження в українському офісі Amnesty International нагадали, що фіксуванням фактів та підготовками матеріалів займається окрема команда департаменту реагування на кризи Amnesty International.

Генсек Amnesty International Агнесс Калламар відреагувала на критику опублікованої раніше доповіді. Вона вважає, що за хвилею критики публікації стоять російські та українські боти, які бажають війни.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter