Український лікар Кір’яненко, якого ув’язнили окупанти, потребує негайної меддопомоги – Лубінець

Дата: 02 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Український лікар і приватний підприємець Ігор Кір’яненко, який перебуває у заручниках росіян на тимчасово окупованій Донеччині, потребує негайної медичної допомоги.

Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Ігор Кір’яненко. Джерело: телеграм-канал Дмитра Лубінця

5 років тому 61-річного лікаря та приватного підприємця Ігоря Кір’яненка у Донецьку затримали сепаратисти. На жаль, від початку російського вторгнення чоловік не зміг виїхати на підконтрольну Україні територію через те, що був змушений доглядати паралізовану матір та молодшого брата, який від народження має інвалідність“, – йдеться у повідомленні.

Наразі лікар перебуває у Макіївській виправній колонії суворого режиму №32, оскільки окупанти у 2020 році звинуватили його за політичною статтею за проукраїнські погляди й “засудили” на 12 років.

Як зазначається, під час незаконного утримання чоловік пережив інфаркт міокарда й інсульт та втратив усі зуби. Згодом його перевели до Донецького слідчого ізолятора на шостий пост у підвал, де багато років утримували хворих на туберкульоз.

За словами Лубінця, після пережитого інфаркту українець почав непритомніти, втратив вагу. Також у нього з’явився ціаноз кінцівок і сильні набряки. Через втрату зубів чоловік має виражену деформацію нижньої частини черепа (щелепи).

Стан здоров’я Ігоря Кір’яненка – критичний, адже загострилися й хронічні захворювання (пухлина підшлункової залози, цукровий діабет, недостатність сфінктера Одді та ін.)”, – зазначає омбудсмен.

Крім того політв’язня турбують інтенсивні болі в серці та нозі: у 2022 році під час артобстрілу він дістав поранення.

Він потребує операції, яку можна здійснювати тільки в умовах кардіохірургічного відділення, бо в іншому випадку людина може загинути“, – пише Омбудсман.

Окупанти приховують критичний стан українця від міжнародних організацій і не допускають до нього жодних представників. Також самостійно не надають чоловікові необхідної меддопомоги.

На жаль, це не поодинокий випадок – росіяни це перетворили в систему. Однак ми не можемо мовчати про те, що РФ свідомо вбиває наших людей, порушуючи Женевські конвенції. Україна потребує допомоги світу, аби повернути додому всіх цивільних“, – наголошує уповноважений Верховної Ради з прав людини.

Нагадаємо, на початку серпня ZMINA повідомляла, що умови утримання в російських в’язницях політв’язнів, кримських татар Еміра-Усеїна Куку, Сервета Газієва та Амета Сулейманова, які мають серйозні проблеми зі здоров’ям, створюють загрозу їхньому життю.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter