Українського морпіха Дмитра Євгана суд РФ відправив до колонії суворого режиму на 20 років

Дата: 07 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Українського військовослужбовця Дмитра Євгана російський суд Ростова-на-Дону відправив на 20 років до колонії суворого режиму. Чоловіка визнали винним за чотирма статтями кримінального кодексу Росії.

Про це повідомили “Медіазона” та “Радіо Свобода“.

Дмитро Євган. Фото: “Медіазона”

Дмитро Євган служив у 36 бригаді морської піхоти ЗСУ. У боях за Маріуполь він утратив руку і потрапив у полон під час здачі “Азовсталі”.

Його обвинуватили за чотирма статтями кримінального кодексу РФ: жорстоке поводження з військовополоненими, замах на вбивство, навчання терористичної діяльності та насильницьке захоплення влади.

За версією російського слідства, у квітні 2022 року Євган нібито знущався із захопленого у полон “прапорщика” так званої “ДНР” Віктора Лупація.

“У суді Євган не заперечував, що поранив Лупація штик-ножем і перепросив. Підсудний відкинув звинувачення у навчанні тероризму. За словами Євгана, він проходив навчання на полігонах. “Я мав захищати свою країну, але не є ніяким терористом”, – сказав він, пише “Медіазона”.

Сторона обвинувачення вимагала для Євгана 24 роки колонії. Водночас захист просив суд узяти до уваги, що потерпілий не має претензій до підсудного, а також його каяття.

У “справі про катування” Лупація окупаційний “суд” на ТОТ Донецької області наприкінці минулого року ухвалив вирок семи українським морським піхотинцям. Вони дістали від 16 до 22 років колонії. Справа Євгана, яка викликала резонанс, у тому числі після демонстрації очної ставки з Лупацієм на пропагандистських російських телеканалах, була виділена в окреме провадження та передана до Москви.

Нагадаємо, у лютому поточного року в окупованому Донецьку російські бойовики влаштували судилище щодо українського військовополоненого морпіха Максима Чернушенка, якого відправили на 25 років за ґрати. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter