Українські військовослужбовці розповідають про катування в російському полоні

Дата: 04 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Звільнені з російського полону українські військовослужбовці розповіли, як їх катували російські загарбники. Українців тримали в полі, в ямі, в гаражі. Людей били прикладами, стріляли біля вуха, залякували.

Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

Джерело: телеграм-канал Ірини Верещук

“Українські військовослужбовці розповіли на негуманне поводження з ними з боку російської сторони: їх тримали в полі, в ямі, в гаражі. Періодично виводили по одному: били прикладами, стріляли біля вуха, залякували”, – йдеться в повідомленні.

Як зазначила Омбудсман, українських моряків з острова Зміїний, яких на буксирі доправили до Севастополя, місцеві репортери використовували для пропаганди. Російські журналісти розповідали про гуманну російську владу, яка допомогла полоненим дістатися додому.

Натомість військовополонених вивезли в невідомому напрямку та поселили в наметовому містечку за температури повітря –20 градусів, внаслідок чого в багатьох хлопців відмороження кінцівок. До них ставилися як до в’язнів, морально тиснули, а під час прогулянок у дворику спускали собаку”, – додала Денісова.

Вона також наголошує, що такі дії РФ є порушенням статті 13 Женевської конвенції про поводження з військовополоненими.

Крім того, порушуючи статтю 26 Женевської конвенції, українських військовополонених подекуди по декілька днів морили голодом.
 
Нагадаємо, 1 квітня на Запоріжжі українська влада провела обмін полоненими, у результаті якого вдалося повернути 86 українських військовослужбовців.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter