Українські військові вже полонили щонайменше 200 російських окупантів: як поводитися з полоненими?

Дата: 03 Березня 2022
A+ A- Підписатися

З початку війни з Росією на території України, за даними Генерального штабу ЗСУ, вже затримано щонайменше 200 полонених військових Збройних сил РФ.

Вони мають відповідний статус і підлягають захисту відповідно до положень Конвенції про захист військовополонених від 12 червня 1949 року, нагадали правозахисники ГО Ukrainian Legal Advisory Group. 

Джерело: depo.ua

“У відкритому доступі постійно з’являються матеріали з російськими військовополоненими, яких затримують не тільки ЗСУ, а і підрозділи територіальної оборони та навіть цивільне населення”, – йдеться в повідомленні.

Важливо пам’ятати, що Україна має належним чином виконувати свої зобов’язання за міжнародним правом, наголосили вони.

На що важливо звертати увагу?

  • Утримує військовополонених держава, а не окремі особи чи військові частини, які їх взяли у полон. Тому і відповідальність за ставлення до них, умови їх утримання та їх стан покладається у даному випадку на Україну (стаття 12 Конвенції).
  • Важливо забезпечити гуманне поводження з військовополоненими. Факти знущань над затриманими можуть бути порушенням міжнародного гуманітарного права (стаття 13 Конвенції).
  • Не заборонено проводити допити військовополонених. Але при цьому МГП обмежує відомості, які вони мають надавати. Крім того, забороняється застосування фізичних чи моральних тортур або будь-яких інших засобів примусу (стаття 17 Конвенції).
  • Військовополонені мають бути захищені від цікавості натовпу. В умовах реалій сучасного світу, це також включає недопустимість поширення кадрів з полоненими у відкритий доступ самою державою. Подібна інформація повинна мати обмежений доступ (стаття 13 Конвенції).
  • Військовополонені мають утримуватись у безпечних місцях, віддалено від зони бойових дій, при цьому Україна має забезпечити належні санітарно-гігієнічні умови їх утримання, а також достатнім харчуванням та кількістю питної води, одягом та предметами особистої гігієни (стаття 15, 16, 19, 20 Конвенції).

“Наразі Україна має оперативно вирішити питання про утримання полонених військових ЗС РФ у відповідності до норм міжнародного гуманітарного права”, – заявили правозахисники.

На їхнє переконання, це можливість показати, як кардинально Україна відрізняється у своїх діях від Російської Федерації, наскільки важливим є дотримання базових гарантій та забезпечення виконання основоположних принципів міжнародного права.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter