Українські слідчі розслідують 22 кримінальних провадження через порушення прав журналістів у Криму

Дата: 02 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Прокуратура Автономної Республіки Крим і Севастополя розслідує 22 кримінальних провадження через порушення прав журналістів у тимчасово окупованому Криму.

Про це інформує пресслужба відомства з посиланням на керівника Прокуратури АРК Ігоря Поночовного.

Наразі українські слідчі повідомили про підозру 13 особам, серед яких окупаційні “судді”, колишні працівники СБУ та учасники незаконного збройного формування “Самооборона Криму”.

У відомстві заявили про “створення міжвідомчої групи, яка забезпечить взаємодію органів правопорядку автономії щодо попередження, виявлення та припинення кримінальних злочинів, скоєних стосовно журналістів”.

Нагадаємо, наразі Прокуратура АРК спільно з Українською Гельсінською спілкою з прав людини надіслала Міжнародному кримінальному суду інформаційне повідомлення щодо фактів переслідування журналістів на території Криму.

Нагадаємо, 10 березня 2021 року в Сімферополі ФСБ затримала громадянина України Владислава Єсипенка.

Російська спецслужба інкримінує українцю порушення ч. 1. ст. 223.1 Кримінального кодексу РФ, (“незаконне виготовлення, перероблення або ремонт вогнепальної зброї, її основних частин…”). 16 березня ФСБ РФ заявила, що Єсипенко нібито вів “розвідувально-підривну діяльність в інтересах українських спецслужб”, а саме “здійснював фото- і відеофіксацію місцевості, об’єктів життєзабезпечення і місць масового перебування людей” у Криму. Журналіст заявив про катування з боку слідчих ФСБ. 

Начальник Управління взаємодії зі ЗМІ та громадськістю СБУ Артем Дехтяренко в коментарі виданню ZMINA заперечив, що журналіст співпрацював зі Службою безпеки України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter