Українські слідчі повідомили підозру капітану російського судна. Перевозив викрадене українське зерно із окупованого Севастополя

Дата: 01 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Прокуратура Автономної Республіки Крим повідомила про підозру капітану російського судна “Альтарф” за незаконний захід у морський порт Севастополя та перевезення викраденого українського зерна.

Про це повідомляє пресслужба відомства.

Українські слідчі встановили, що громадянин РФ у 2022 та 2023 роках здійснив три заходження на російському судні “Альтарф”і Раніше човен мав назву "Кудьма-4" до закритого морського торговельного порту “Севастополь” для завантаження награбованим українським збіжжям.

“Усвідомлюючи протиправність своїх дій, капітан періодично вимикав “AIS” (Автоматична ідентифікаційна система) та вносив до неї фіктивні відомості щодо курсу судна, яке прямувало нібито в порти РФ, а не в закриті морські порти окупованого півострова”, – мовиться в повідомленні.

Слідчі кваліфікували дії капітана як “порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію Кримського півострова та виїзду з неї” за ч. 2, ст. 332-1 КК України. 

У повідомленні прокуратури не називають ім’я та прізвище підозрюваного, проте чиновник, який не був уповноважений розмовляти з медіа та захотів залишитися анонімним, повідомив Крим.Реалії, що йдеться про Титова В’ячеслава Івановича (Tytov Viacheslav Ivanovych, Titov Vyacheslav Ivanovich).

Санкція статті передбачає до п’яти років позбавлення волі.

У лютому 2023 року Прокуратура АРК повідомляла про підозру трьом капітанам російських суден за незаконне перевезення українського зерна.

Раніше українська прокуратура вже повідомила про підозри російському міністру сільського господарства Криму, директору компанії-власника кораблів РФ та шістьом капітанам російських суден (ч. 2 ст. 332-1 КК України). За версією українського слідства, всі вони були причетні до перевезення награбованого зерна через тимчасово окупований Крим.

До цього агентство Associated Press та фонд Frontline у спільному розслідуванні встановили, що Росія могла викрасти українського зерна на щонайменше 530 мільйонів доларів.

Російська влада публічно підтверджувала, що вивозить українське зерно з новоокупованих територій до українського Криму. Російський глава Криму Сергій Аксенов також визнавав, що Росія продає українське зерно.


Коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Такими злочинами вважають:

  • невибіркові обстріли цивільних об’єктів;
  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • мародерство;
  • примус українських громадян служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу info@humanrights.org.ua. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter