Українська делегація в ТКГ залишила перемовини через участь засудженої за тероризм російської представниці

Дата: 22 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Українська делегація в Тристоронній контактній групі вийшла з-за столу перемовин, адже Росія попри застереження залучила до процесу засуджену в Україні за тероризм Маю Пирогову. 

Про це повідомив в ефірі 24 каналу представник української делегації в ТКГ та журналіст Сергій Гармаш.

 

Співробітниця так званого “Міністерства інформації ДНР” Мая Пирогова ще у 2018 році отримала заочно 10 років в’язниці за “створення терористичної групи чи терористичної організації. У бойовиків, за даними слідства, жінка відповідає за наповнення пропагандистських медіа. 

Про те, що Пирогова з’явиться за столом перемовин, стало відомо ще 16 березня. 

“Ми із самого початку попередили, що якщо засуджена за тероризм Мая Пирогова братиме участь у роботі ТКГ, українська делегація виходить з кімнати (віртуальної) переговорів. Якби Москва і її маріонетки хотіли діалогу, вони б почули нас”, – написав тоді на сторінці у фейсбуку Гармаш. 

Поява Пироговою фактично заблокувала роботу політичної групи в Мінську, однак українська делегація не збирається продовжувати роботу, якщо терористка й надалі з’являтиметься за столом. Так, на останньому засіданні члени ТКГ п’ять годин обговорювали питання неможливості участі засуджених за тероризм у переговорному процесі.

“Ми вже заявили, що на наступному засіданні ТКГ буде та ж лінія української делегації. Тобто, якщо люди, засуджені українським судом, будуть знову на засіданні, ми встанемо і вийдемо”, – повідомив Гармаш в ефірі. 

Нагадаємо, що Тристороння контактна група з мирного врегулювання ситуації на Сході України – це уповноважена група представників України та Російської Федерації за модерацією ОБСЄ, яку сформували як засіб для полегшення дипломатичного вирішення війни на Донбасі. Перша зустріч відбулася ще в червні 2014 року, за її результатами проросійські бойовики зобов’язалися припинити вогонь та пересування незаконних збройних угруповань територією України, однак не виконали обіцянки. 

Нині для роботи ТКГ сформували кілька підгруп, зокрема політичну, гуманітарну, економічну, а також з питань безпеки. Нещодавно до гуманітарної підгрупи ввійшла нова представниця – Юлія Красільникова. ZMINA докладно розповідала, що відомо про Красільникову і чому саме її запросили взяти участь у роботі гуманітарної підгрупи.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter