Україні загрожує брак питної води – Держпродспоживслужба

Дата: 11 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

За декілька десятків років Україна може зіткнутися з дефіцитом якісної питної води.

Про це заявила голова Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужби) Владислава Магалецька в Києві на Форумі з екології та сталого розвитку, передає пресслужба відомства.

За словами Магалецької, зараз в Україні діють застарілі вимоги до якості води, які до того ж більшість постачальників не виконує. 

В Україні сьогодні діють “Державні санітарні норми та правила “Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною”, у яких загалом відсутні 23 показники безпечності та якості питної води, що містяться у відповідних директивах ЄС.

У чинному законодавстві відсутні норми контролю показників броматів, акриламіду, багатоядерних ароматичних вуглеводнів, вінілхлориду, епіхлоргідрину, електричної провідності тощо.

Із 2021 року нормативи для чотирьох показників (акриламід, вінілхлорид, епіхлоргідрин, хлорати) у Європі в 100 разів жорсткіші, ніж в Україні.

“Наші норми потребують якнайшвидшої модернізації з використанням досвіду Європейського Союзу. Держпродспоживслужба підтримує адаптацію українського законодавства до європейських норм. Сьогодні почали прийматися рішення, які дозволять покращити ситуацію, – це обмеження використання фосфатів у миючих засобах та деяких пестицидів – це, приміром, хлорпірифос. Однак нам потрібно більш активно впроваджувати у себе європейські норми. Це не питання євроінтеграції, це питання виживання”, – сказала вона.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter