Українцям на електронні скриньки надсилають повідомлення нібито від президента про “здачу країни” – ЦПД

Дата: 29 Січня 2024
A+ A- Підписатися

На електронні скриньки українців надходять повідомлення нібито від Офісу президента України, у яких ідеться про те, що Україна здається. 

Про це повідомляє Центр протидії дезінформації.

Фото: Центр протидії дезінформації

Так, у повідомленнях міститься інформація про “припинення вогню з РФ” та “передачу країні-агресору частини територій”.

“Насправді поширювані повідомлення – фейк російської ІПСО, яка має на меті вплинути на морально-психологічний стан громадян України та дискредитувати керівництво держави”, – уточнили в ЦПД.

Центр протидії дезінформації закликає українців не переходити за сумнівними гіперпосиланнями, адже за ними може ховатися фішинговий ресурс, і вводити конфіденційні дані на підозрілих сайтах.

Крім того, ЦПД радить завантажувати програми й застосунки лише з офіційних джерел, використовувати антивірусне програмне забезпечення і вчасно оновлювати операційну систему.

Раніше Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України попереджала про повідомлення зі шкідливим програмним забезпеченням, які під виглядом рекрутингу до 3 ОШБр та ЦАХАЛ хакери розсилають військовослужбовцям ЗСУ.

Підозрілу активність виявили фахівці американо-японської компанії Trendmicro наприкінці грудня 2023 року. Повідомлення містять файли-архіви, запуск вмісту яких призведе до зараження комп’ютера шкідливими програмами REMCOSRAT і REVERSESSH. Водночас назви та вміст архівів зловмисники намагаються зробити цікавими для військових – “опитування полоненого”, “геолокації”, “команди кодування”, “позивні” тощо.

Нагадаємо, що есбівці викрили чергову російську ІПСО, яка через email-розсилання намагається посіяти паніку серед українців. Частину адрес уже заблокували, втім українців закликають бути пильними.

Так, на електронні адреси українців, зокрема представників органів державної влади та приватних компаній, надходять листи з масштабного російського email-розсилання. Воно здійснюється з великої кількості електронних скриньок, які напередодні зламали російські хакери. Розсилання, як зазначають у СБУ, має всі ознаки цілеспрямованої інформаційно-психологічної операції.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter