Українцям хочуть дозволити вирішувати спори без судів

Дата: 27 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Кабінет Міністрів України затвердив та передав на розгляд Верховній Раді законопроєкт про медіацію.

Про це повідомляють на сайті уряду. 

 

У законопроєкті, за словами чиновників, прописано сферу застосування медіації, її принципи, вимоги до медіатора, його права, обов’язки та відповідальність, а також проведення медіації, права та обов’язки сторін. Урядовці стверджують, що ухвалення документа має скоротити витрати бізнесу на суди, а також зменшити на них навантаження. 

Медіація – це вид альтернативного врегулювання спорів із залученням посередника (медіатора), який допомагає сторонам конфлікту налагодити процес комунікації і проаналізувати конфліктну ситуацію в такий спосіб, щоб вони самі змогли обрати той варіант рішення, який би задовольняв інтереси і потреби всіх учасників конфлікту.

У процесі медіації зазвичай досягається позитивний результат, який у майбутньому дозволяє укладати мирові угоди в суді або взагалі уникати стадії вирішення спору в судовому порядку. 

Першими у світі медіацію на законодавчому рівні запровадили США ще в 1981 році в штаті Каліфорнія. Відтоді медіація поширилась у багатьох країнах, зокрема в Австрії, Бельгії, Великій Британії, Норвегії, Німеччині, Фінляндії, Польщі), Австралії, Новій Зеландії та в інших.

Починаючи з 2003 року в Україні проводяться експерименти із застосування медіації в судах, зокрема в Києві, Харкові, Івано-Франківську, Вінниці та інших містах. Так, наприклад, із червня 2010 до жовтня 2011 року судді-медіатори окружного адміністративного суду у Вінниці провели 31 процедуру медіації, з яких у 20 випадках сторони досягли позитивного результату та підписали відповідну угоду.

Експерти наголошують, що чинне українське законодавство має основи для запровадження процедури медіації, зокрема це інститут примирення в кримінальному законодавстві, який регулюється статтями 45, 46 Кримінального кодексу України та статтями 71 та 8 Кримінально-процесуального кодексу, де встановлено підстави та порядок звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку з дієвим каяттям та через примирення винного з потерпілим.

На початку цього року український парламент провалив голосування за законопроєкт про мирне вирішення конфліктів поза судом.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter