Українцям дозволили мирно вирішувати деякі конфлікти поза судом

Дата: 16 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Верховна Рада ухвалила закон про медіацію, який дозволить вирішувати деякі спори із залученням фахівця – медіатора.

Про це повідомили на сайті парламенту. 

Участь у процесі медіації не вважатиметься визнанням провини, позовних вимог або відмовою від цих вимог з однією зі сторін

Вдатися до допомоги медіатора до, під час або після судового розгляду зможуть сторони цивільних, сімейних, трудових, господарських та адміністративних спорів. Передбачено таку можливість і під час укладання угод про примирення між потерпілим та підозрюваним чи обвинуваченим у кримінальних провадженнях та в інших сферах суспільних відносин.

Вирішити за таким принципом не зможуть ті спори, які впливають чи можуть вплинути на права і законні інтереси третіх осіб, які не беруть участі в медіації. Водночас вдатися до допомоги фахівця можна під час вирішення сімейних спорів, якщо це впливатиме на інтереси та права дитини.

Медіатором, згідно із законом, може бути неупереджена особа з вищою освітою та профільною базовою підготовкою і Підготовка у сфері медіації становитиме не менш як 90 годин навчання, зокрема 45 годин практичного навчання, і охоплюватиме теоретичні знання та практичні навички щодо принципів, порядку та методик проведення медіації, правового регулювання медіації, етики медіатора, ведення переговорів та врегулювання конфліктів (спорів)., яку можна отримати як в Україні, так і за кордоном. Стати медіатором не зможе людина з непогашеною чи незнятою судимістю або визнана судом обмежено дієздатною чи недієздатною. 

Медіатор не зможе розголошувати відомості, одержані ним під час цього процесу, а також мусить припинити свою роботу, якщо з’являться суперечності між його особистими інтересами та обов’язками.

Фото: luc.edu

Також у разі звернення медіатори мають не рідше ніж один раз на рік на безоплатній основі допомагати вирішувати спори, де однією зі сторін є особа із середньомісячним доходом не вище ніж два прожиткових мінімуми  або людина з інвалідністю, яка отримує пенсію чи допомогу не вищу за два прожиткові мінімуми.

Спільне рішення сторін медіації про врегулювання конфлікту може затвердити тільки суд, а участь у процесі медіації не вважатиметься визнанням провини, позовних вимог або відмовою від цих вимог. 

На початку минулого року очільник Мін’юсту Денис Малюська прогнозував, що застосування медіації дозволить розвантажити судову систему в Україні, зокрема дозволить скоротити строки розгляду справ. 

Починаючи з 2003 року в Україні проводять експерименти із застосування медіації в судах, зокрема в Києві, Харкові, Івано-Франківську, Вінниці та інших містах. До прикладу, з червня 2010 до жовтня 2011 року судді-медіатори окружного адміністративного суду у Вінниці провели 31 процедуру медіації, з яких у 20 випадках сторони досягли позитивного результату та підписали відповідну угоду.

Першими у світі медіацію на законодавчому рівні запровадили США ще 1981 року в штаті Каліфорнія, однак і до того вирішення, наприклад, сімейних та трудових конфліктів було популярним методом у країні. Наразі медіація поширена в багатьох державах, зокрема в Австрії, Бельгії, Великій Британії, Норвегії, Німеччині, Фінляндії, Польщі), Австралії та Новій Зеландії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter