Україна звернулася до Сербії з вимогою заборонити філію ГО “Другая Украина” Віктора Медведчука

Дата: 20 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Посольство України в Белграді направило офіційний протест до Міністерства закордонних справ Сербії, в якому просить припинити діяльність представництва громадської організації “Другая Украина” Віктора Медведчука.

Про це повідомило видання Danas.

Драган Станоєвич (ліворуч) і Віктор Медведчук. Джерело: “Схеми”

Своє звернення українські дипломати обґрунтували положеннями статті 29 закону про господарські товариства Сербії, яка не дозволяє використання назви країни в офіційному найменуванні юридичної особи без дозволу відповідної іноземної держави.

У посольстві України пояснили журналістам, що ліквідація філії громадської організації Медведчука перебуває в юридичній площині, однак це питання має також політичний аспект.

Сербія разом із 140 іншими країнами світу засудила воєнну агресію Росії проти України та оголосила РФ країною-агресором, тож “прикро констатувати, що тривають спроби окремих політичних сил реалізувати антиукраїнський сценарій”, заявили українські дипломати.

Водночас очільник сербської філії “Другой Украины” Драган Станоєвич заявив, що її заснування відповідає вимогам сербського законодавства.

Нагадаємо, що в Сербії в серпні 2023 року зареєстрували філію організації “Другая Украина”, засновником якої є екснардеп, обвинувачуваний у державній зраді, кум Путіна Віктор Медведчук та його поплічник – колишній український журналіст Денис Жарких.

Очолив її кандидат у депутати парламенту країни Драган Станоєвич. Він підтримує війну Росії проти України та з червня 2021 року перебуває під санкціями Ради безпеки і національної оборони.

Задекларована мета філії – “налагодження взаємовигідної співпраці між народами Сербії, Росії та України”.

У Росії “Другая Украина” проводить антиукраїнські заходи, такі, як круглий стіл “Украинская русофобия: истоки и механизмы преодоления”. Основою для обговорень була стаття Медведчука “Дві України як нова політична реальність”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter