Україна занепокоєна розгортанням Росією в Криму засобів доставки ядерної зброї

Дата: 18 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Заступник постійного представника України при ООН Юрій Вітренко на пленарному засіданні Генеральної Асамблеї ООН нагадав про можливу загрозу з Криму через “розгортання Росією на півострові засобів доставки ядерної зброї”.

Про це він сказав під час обговорення одного з пунктів порядку денного засідання – доповіді Міжнародного агентства з атомної енергії, йдеться на фейсбук-сторінці представництва.

Юрій Вітренко

“Як сторона Договору про нерозповсюдження ядерної зброї Україна сильно стурбована тим, що Росія розміщує в окупованому Криму засоби доставки ядерної зброї. Окупуюча влада також захопила колишні місця зберігання ядерної зброї. Ці дії явно ставлять під загрозу регіональну та глобальну безпеку та стабільність і повинні бути належним чином вирішені міжнародною спільнотою”, – заявив Юрій Вітренко.

У жовтні заступник міністра закордонних справ України Микола Точицький повідомив, що Росія продовжує завозити в Крим засоби доставки ядерної зброї.

10 серпня український віцепрем’єр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков на зустрічі з керівником Jamestown Foundation Гленом Говардом під час робочої поїздки до США закликав захистити Україну від розгортання російськими військовими ядерної зброї в Криму. За його словами, це можна зробити “за рахунок розгортання сил ППО навіть шляхом розміщення американських підрозділів”.

У російських Держдумі та Радфеді назвали таку заяву Резнікова  “провокацією”.

Як відомо, 2016 року волонтерам міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm вдалося ідентифікувати підрозділи військ на об’єкті “Феодосія-13”, або “Підприємстві поштовий індекс 105”. Це колишній секретний об’єкт поблизу Судака в урочищі Кизилташ (Червоний камінь). Повідомлялося, що підрозділи військ національної гвардії Російської Федерації та радіаційного, хімічного і біологічного захисту Збройних сил РФ дислокуються на засекреченому об’єкті “Феодосія-13”, який використовувався як сховище ядерних бомб у Криму, що вказує на плани РФ розмістити свою ядерну зброю на території окупованого Криму.

 
До 1994 року цей засекречений об’єкт використовувався як сховище ядерних бомб у Криму.
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter