Україна є єдиною країною, де застосовують касетні боєприпаси – Human Rights Watch

Дата: 25 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

За даними організації Human Rights Watch, Україна є єдиною країною у світі, де зараз застосовують касетні боєприпаси. Відомо, що з лютого по липень від них постраждали щонайменше 689 мирних жителів.

Про це йдеться у глобальному звіті Cluster Munition Monitor 2022, який оприлюднила організація Human Rights Watch.

Касетна бомба. Фото: The Ukrainians

Human Rights Watch наголошує, що Росія застосовувала касетні боєприпаси сотні разів, як мінімум, у 10 із 24 регіонів України.

За попередніми даними, у період з лютого по липень 2022 року внаслідок обстрілів із застосуванням касетних боєприпасів в Україні постраждало щонайменше 689 мирних жителів. 

“Негайні та довгострокові страждання, які касетні боєприпаси завдають громадянському населенню, роблять їх застосування сьогодні в Україні недобросовісним, а також незмінно незаконним. Усі країни мають засудити використання цієї зброї за будь-яких обставин”, – сказала Мері Уерхем, директорка з захисту озброєнь Human Rights Watch, яка керувала роботою з підготовки доповіді.

Росіяни випускають боєприпаси з артилерії, ракет та мінометів або скидають з літаків. Зазвичай вони відкриваються у повітрі, розкидаючи кілька бомб на великій площі. Багато з них не розриваються одразу, а можуть калічити й вбивати протягом багатьох років, поки не будуть знешкоджені й знищені.

Використання таких боєприпасів заборонили 110 країн, які підписали Конвенцію з касетних боєприпасів (ККБ) від 2008 року, та ще 13, які до неї приєдналися пізніше. Але з 2020 року конвенцію не ратифікувала жодна нова держава. Відповідно, ні Росія, ні Україна так і не приєдналися до договору. 

Проведене Human Rights Watch розслідування у Харкові показує, що у травні та червні російські війська випустили касетні боєприпаси, які пошкодили житлові будинки, міські вулиці та парки, поліклініку при пологовому будинку та культурний центр. 

Як зазначається у доповіді, у 2021 році вперше за останнє десятиліття у світі не зафіксували жодного випадку загибелі людей внаслідок нових обстрілів касетними боєприпасами. Однак досягнутий прогрес у зниженні кількості жертв касетних боєприпасів перекреслився з початком повномасштабної війни в Україні у лютому 2022 року.

Організація наголошує, що від боєприпасів, які залишилися після попередніх обстрілів, у восьми країнах загинули 147 людей. Примітно, що у тих випадках, коли відомий вік загиблих, діти становили дві третини від загальної кількості.

Нагадаємо, що Служба безпеки України передасть до Міжнародного кримінального суду в Гаазі всі докази воєнних злочинів російських військовослужбовців, вчинені у харківському районі Північна Салтівка. 

Відомо, що полонені російські військові свідчили, що командування наказувало бомбардувати багатоповерхівки на Північній Салтівці. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter