За рішенням ЄСПЛ Україна виплатить журналістці Седлецькій понад 4 тисячі євро через надання доступу до її телефону силовикам

Дата: 01 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Європейський суд з прав людини визнав порушення права на свободу вираження поглядів у справі головної редакторки програми антикорупційних розслідувань “Схеми” Наталі Седлецькій. У 2018 році Печерський районний суд Києва надав Генеральній прокуратурі доступ до даних з її телефона. 

Відповідне рішення опублікували на сайті суду. 

Фото: з відкритих джерел

У серпні 2018 року Печерський районний суд Києва надав Генпрокуратурі доступ до змісту SMS-повідомлень, даних щодо вхідних та вихідних з’єднань з усіма абонентами, дати, часу та тривалості розмов, місця розташування телефона Седлецької впродовж 17 місяців.

Клопотання до суду подав слідчий в особливо важливих справах Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України Руслан Іжук. Правоохоронці тоді переконували, що жодним чином не втручатимуться в професійну діяльність журналістки та її особисте життя. 

Водночас колег Седлецької та правозахисників обурила ухвала, яка, на їхню думку, створювала небезпечний прецедент для діяльності медіа та порушувала міжнародні зобов’язання України. Схвилювало таке рішення і ЄС. 

Ще у вересні 2018-го ЄСПЛ вирішив застосувати щодо справи Седлецької правило 39 свого регламенту – про невідкладні тимчасові забезпечувальні заходи. Тоді Україну зобов’язали утриматися від доступу до будь-яких даних з телефона журналістки.

“Ухвала районного суду від 27 серпня 2018 року дозволила ГПУ збирати широкий спектр захищених комунікаційних даних щодо особистих та професійних контактів журналістки протягом 16 місяців. Ці дані можуть містити інформацію, що ідентифікує конфіденційні джерела заявниці”, – дійшов висновку ЄСПЛ.

Судді, які ухвалили рішення в справі Седлецької одностайно, наголошують, що українська влада не мала достатніх підстав, які б могли виправдати втручання в права журналістки, а наведені національними судами причини цього є недостатніми.

“Ризик заподіяння шкоди інтересам, захищеним статтею 10, був ще більшим, оскільки фокус роботи заявниці як журналістки був на розслідуванні високопосадової корупції, включно з корупцією в самій ГПУ”, – пояснили вони.

Тепер Україна має відшкодувати Седлецькій 2350 євро судових та юридичних витрат та 4500 євро як моральну компенсацію.

Фотографія обкладинки: “Детектор медіа”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter