Україна виплатить штраф “Свідкам Єгови” за порушення права на свободу совісті та релігії

Дата: 04 Вересня 2019
A+ A- Підписатися

Європейський суд з прав людини зобов’язав Україну сплатити штраф релігійній громаді “Свідків Єгови” з Кривого Рогу за порушення права на свободу совісті та релігії.

Про це йдеться в рішенні суду. 

У 2004 році “Свідки Єгови” купили в місті земельну ділянку з одноповерховим будинком, де згодом планували побудувати церкву. У позовній заяві громада зауважила, що на той час у Кривому Розі було лише три місця для поклоніння, чого не вистачало для всіх парафіян церкви. 

Після купівлі громада подала до міськради документи, необхідні для забудови, проте влада не затверджувала проєкт протягом декількох років. У відповідь на бездіяльність “Свідки Єгови” подали до суду та, як зазначається в позові, до 2011 року продовжували обговорювати з чиновниками можливість побудови церкви. Лише у 2014 році чиновники запропонували громаді орендувати нежитлове приміщення для того, щоб облаштувати там церкву, проте таке рішення парафіян не влаштувало, а тому вони звернулися за захистом своїх прав до ЄСПЛ.

У своїй заяві “Свідки Єгови” наголошували, що Україна порушила статтю 9 Європейської конвенції прав людини щодо свободи думки, совісті та релігії. Зрештою суд визнав порушення та призначив виплатити “Свідкам Єгови” 1000 євро моральної шкоди і 6000 євро за судові витрати.

Як відомо, у квітні цього року ЄСПЛ почав позитивно оцінювати виконання рішень суду Україною. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter