Україна ввела санкції за незаконні польоти до Криму проти двох авіакомпаній, літаками яких літали Медведчук і Козак

Дата: 03 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Українська влада застосувала санкції до молдавської авіакомпанії JET4U S.R.L. та португальської JET4U LDA за незаконні польоти до Російської Федерації та на тимчасово окуповані території України з порушенням чинного законодавства. Цими літаками до РФ літали нардепи Тарас Козак і його соратник, кум Володимира Путіна Віктор Медведчук.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на СБУ.

В українській спецслужбі кажуть, що на підставі виявлених порушень СБУ рекомендувала РНБО застосувати до цих компаній такі санкції, як зупинення виконання фінансових та економічних зобов’язань, повне припинення транзиту ресурсів, польотів і перевезень територією України, блокування активів.

Санкції діятимуть до закінчення терміну окупації Кримського півострова або до набрання законної сили рішенням Європейського суду з прав людини за позовом України до Росії про відшкодування збитків у зв’язку з окупацією півострова.

За даними джерел видання Цензор.net, на літаках цих авіакомпаній Москву і окупований Крим відвідував Віктор Медведчук, депутат від ОПЗЖ і кум президента РФ Володимира Путіна.

За інформацією ZN.UA від високопосадовців СБУ, ці літаки були перереєстровані в Молдові після того, як у США озвучили наміри запровадити проти Медведчука санкції.

Медведчук і Козак постійно користувалися ними для прямих перельотів до Росії, що, як відомо, заборонено.

Після накладення санкцій ці літаки, зокрема, не можуть більше входити в повітряний простір України, здійснювати посадки на її території, брати пасажирів.

Нагадаємо, з початку тимчасової окупації Росією Кримського півострова, в березні 2014 року, Державіаслужба України ухвалила рішення про заборону всіх польотів над Кримом. На початку квітня 2014-го Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) офіційно підтвердила контроль української авіавлади над кримським авіаційним простором.

У квітні 2014 року Європейська організація з безпеки аеронавігації (Євроконтроль), дотримуючись конвенції ICAO про міжнародну цивільну авіацію, заборонила польоти до Криму, не узгоджені з українською стороною.

Як відомо, у січні прокуратура Автономної Республіки Крим попросила українське бюро Інтерполу внести 109 раніше заарештованих літаків-порушників до бази міжнародного розшуку.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter