Україна вважає провокацією відмову Росії від договору про заборону ядерних випробувань

Дата: 18 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Нижня палата російського парламенту схвалила закон про відкликання ратифікації Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань, що є черговим посиленням ядерного шантажу та провокацією з боку Росії. 

Про це заявили в українському МЗС. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Alexander Zemlianichenko / AP

Договір про всеосяжну заборону ядерних випробувань Генасамблея ООН ухвалила 1996 року. 

Документ визначав, що кожна держава-учасник зобов’язується не проводити будь-яких випробувальних вибухів ядерної зброї й будь-яких інших ядерних вибухів, а також заборонити й запобігати будь-якому такому ядерному вибуху в будь-якому місці, що перебуває під його юрисдикцією або контролем.

Окрім цього, кожна держава-учасник зобов’язалась утримуватися від спонуки, заохочення або якої-небудь участі в проведенні будь-якого випробувального вибуху ядерної зброї й будь-якого іншого ядерного вибуху.

Однією з причин відкликання ратифікації договору росіянами деякі експерти називають те, що США та Китай не ратифікували цей документ. Українські дипломати кажуть, що рішення російського парламенту є частиною ланцюга подій, які відбуваються в РФ протягом останніх років.

“Держава-агресор уже спровокувала небезпечний дисбаланс глобальної архітектури ядерного роззброєння та нерозповсюдження своїми рішеннями про призупинення участі в новому Договорі про СНО та протиправне розміщення російської тактичної ядерної зброї на території Білорусі. Така безвідповідальна поведінка країни з найбільшим ядерним потенціалом у світі вкотре ставить під загрозу міжнародну безпеку і стабільність”, – кажуть у МЗС. 

Після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну Стокгольмський міжнародний інститут дослідження проблем миру (SIPRI) оцінював ризик застосування ядерної зброї у світі як найвищий з часів Холодної війни. 

Також до того, як росіяни захопили та звільнили торік ЧАЕС, окупували ЗАЕС та постійно обстрілювали інші українські АЕС, ядерний тероризм вважався гіпотетичним видом тероризму. 

Нагадаємо, що торік Казахстан запропонував усім країнам світу відмовитися від ядерної зброї до 2045 року. Разом з Таджикистаном, Туркменістаном, Узбекистаном та Киргизстаном країна входить до першої в Центральній Азії зони, вільної від ядерної зброї. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter