Україна та Хорватія домовилися про використання хорватських портів для експорту зерна

Дата: 31 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Україна домовилася про можливість використання хорватських портів на Дунаї та в Адріатичному морі задля транспортування українського зерна.

Про це розповіли в уряді. 

Ілюстраційне зображення. Фото: ports.ua

За словами міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, обидві країни працюють над тим, щоб прокласти якомога ефективніші маршрути до портів у Хорватії.

“Кожен внесок у розблокування експорту, кожні відкриті двері – це справжній, дієвий внесок у продовольчу безпеку світу. Дякую Хорватії за конструктивну допомогу”, – підкреслив посадовець. 

Після виходу із зернової угоди Росія погрожує вважати всі судна, що прямують до України, “перевізниками військових вантажів”. У відповідь Україна також вважатиме судна, що йдуть до підконтрольних РФ портів у Чорному морі, носіями “воєнних вантажів”.

За час повномасштабного вторгнення росіяни вже обстріляли щонайменше вісім іноземних суден, але про це широко не повідомляли. 

Нагадаємо, що лише за 11 місяців дії угоди 45 країн отримали 32,5 мільйона тонн продовольства. Ще додаткові 25 мільйонів тонн світ не отримав через саботаж РФ. Але і за цих показників, за даними ООН, вдалося знизити світові ціни на продовольство на 22%. 

ZMINA детально розповідала, як Росія інструменталізує голод у країнах Африки в неспровокованій війні проти України. Окупаційні збройні сили РФ викрадають українське зерно і вивозять його через тимчасово окупований Крим, зокрема до Сирії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter