Україна прийматиме виготовлені в Росії та Білорусі документи без апостиля: чому це важливо?

Дата: 04 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Україна прийматиме надалі іноземні документи без апостиля, якщо така практика діяла до війни відповідно до міжнародних договорів України. 

Таке рішення відповідною постановою ухвалив уряд, повідомляє пресслужба Мінреінтеграції

Документи, виготовлені або засвідчені на території іноземних держав, приймаються на території України без спеціального посвідчення, якщо така практика існувала станом на 24 лютого 2022 року відповідно до міжнародних договорів України.

Урядова постанова встановила, протягом дії воєнного стану в Україні та ще протягом шести місяців після нього документи, які приймалися без апостиля до 24 лютого 2022 року, продовжують прийматися без апостиля.

Повідомляється, що цю постанову розробили за результатами роботи Координаційного штабу з питань повернення в Україну громадян з тимчасово окупованих територій та третіх країн.

Цей крок був необхідним, оскільки в грудні минулого року у відносинах з Росією та Білоруссю припинила дію міжнародна Конвенція про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах. Апостилюванню також підлягали нотаріальні документи, освітні, адміністративні документи та всі свідоцтва.

Через це громадянам України, які мають документи, видані на території цих двох держав, тепер необхідно було б проставляти на них апостиль.  Щоб скористатися цією державною послугою в Росії, громадянам України потрібно було надати паспорт або інший документ, який підтверджував би законність проживання в РФ. Така практика змушувала наших громадян їхати на територію держави-агресора, що в Мінреінтеграції вважають неприпустимим.

Напередодні повідомлялося, що у Польщі для українців відкрили ще один стаціонарний центр обслуговування.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter