Україна повернула 23 військовополонених, які перебували в Оленівській колонії – МІПЛ

Дата: 05 Січня 2024
A+ A- Підписатися

На момент теракту в Оленівській колонії у бараці, де загинули українські бійці, перебувало 193 людини. Загалом Україні вдалося повернути 23 військовополонених.

Про це під час брифінгу “Злочин без покарання: розслідування теракту в Оленівці” розповіла координаторка “Медійної ініціативи за права людини” (МІПЛ) Тетяна Катриченко, передає кореспондент видання ZMINA. 

За словами Катриченко, під час теракту в Оленівці у бараку перебувало приблизно 193 військовополонених. За підрахунками МІПЛ, станом на сьогодні Україні вдалося повернути 23 захисників.

Серед них були як важкопоранені, так і ті, які отримали легкі поранення і перебували після вибуху не у лікарнях, а на території Оленівської колонії“, – зазначила правозахисниця.

Як зазначила Катриченко, МІПЛ вже опитала 10 бійців, серед яких є люди, що перебували у цьому бараці. Зокрема, вони поспілкувались з медиками, які стали свідками того, що постраждалим під час теракту не надавали жодної медичної допомоги.

Ми хочемо встановити прізвища усіх військовослужбовців, які перебували у цьому бараці“, – сказала координаторка “Медійної ініціативи за права людини”.

Нагадаємо, представники Офісу генпрокурора 29 липня 2022 року після нічного теракту росіян до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесли відомості за фактом обстрілу військовими РФ колишньої виправної колонії в селищі Оленівка на Донеччині за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 438 Кримінального кодексу України – про порушення законів та звичаїв війни.

Співробітники Головного слідчого управління СБУ в ході досудового розслідування провели комплексну експертизу зброї та слідів і обставин її використання. За  висновком експертизи – вибух на території колонії було спричинено внаслідок застосування реактивного термобаричного гранатомета.

В Офісі генпрокурора поінформували, що за результатами проведених судових молекулярно-генетичних експертиз з-поміж загиблих внаслідок вибуху в Оленівці у ніч з 28-го на 29 липня 2022 року, чиї тіла вдалося повернути на підконтрольну Україні територію, ідентифікували 33 особи.

Триває ідентифікація інших 24 повернутих тіл, які могли перебувати у цій колонії, та проводяться відносно них відповідні експертизи.

Також серед повернутих на підконтрольну Україні територію як потерпілих опитали 13 військовослужбовців – ексв’язнів колонії, де стався вибух.

На сайті президента 11 липня 2023 року опублікували петицію з проханням започаткувати на державному рівні дні скорботи та вшанування пам’яті захисників, страчених внаслідок теракту в колонії №120 смт Оленівка. Її ініціювала Марія Алєксєєвич, представниця громадської організації “Спільнота родин Оленівки”. Петиція набрала понад 25 тисяч голосів, однак відповіді президента досі немає. 

Нагадаємо, розслідувати злочин, вчинений окупантами в Оленівці, можуть лише дві міжнародні інституції – Європейський суд з прав людини та Комітет з прав людини ООН. Перша не діє, оскільки пройшло багато часу після теракту, а у другої немає процедури направлення місій до місця подій для встановлення фактів трагедії. Комітет розглядає надані йому документи та вирішує, чи держава, на території якої відбувся злочин, дотрималась взятих на себе зобов’язань.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter