Україна на європейських мапах з фактологічними помилками: у Німеччині українець звинуватив 21 іноземну компанію в співучасті в інформаційній війні Росії

Дата: 18 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Українець Микола Голубей знайшов у магазинах Німеччини, Швейцарії, Австрії, Італії, Великобританії та США десятки політичних мап, на яких некоректно зображені кордони України.

Про це Микола Голубей, який наразі мешкає в Німеччині, написав у листі до правозахисної Коаліції “Україна. П’ята ранку”. Він також надіслав правозахисникам власне дослідження

Громадянин звинуватив 21 іноземну компанію в підтримці інформаційної війни Російської Федерації проти України.
 
За його словами, сфальшовані дані про територію України містяться, зокрема, в атласах для автомобілістів, на глобусах та мапах для дорослих і дітей. 
 
“Ці компанії розробляють, виробляють та розповсюджують друкарську продукцію, в якій частково або повністю зображають Крим, Донецьку, Луганську, Запорізьку та Херсонську області частиною РФ. Ці компанії поширюють пропаганду РФ у школах, університетах, організаціях та в тисячах домогосподарств”, – написав українець. Він наголошує, що некоректні дані про територію України суперечать офіційному зображенню України на ресурсах ООН та Європейського Союзу.
 
Крім того, Голубей зафіксував, що в мережі зображені політкоректні мапи, а в магазинах продають зовсім інші.
 
Зображення української території як частини Російської Федерації

За його словами, друкована продукція з фактологічними помилками щодо України розповсюджується в найбільших мережах книжкових магазинів (500+ офлайн-магазинів та найбільші онлайн-магазини) у Німеччині, Австрії та Швейцарії.

“Стає важким завданням купити друкарські вироби з коректним зображенням України в кордонах 1991 року. Наприклад, у дитячому атласі світу від National Geographic Крим зображується частиною РФ, на яку “претендує” Україна. Тобто Україна вже зображується агресором, який претендує на територію РФ”, – прокоментував він. 
 
Австрійське видавництво “Freytag-Berndt”, яке зобразило Крим “спірною територією”, у відповідь на запит LIGA.net заявило, що воно намагається “створити образ світу, який має бути максимально реалістичним, а тому зони конфліктів зображує “спірними”.

На думку видавців, з початку повномасштабного вторгнення РФ “неможливо показати коректні лінії фронту”.

“Коли є досить місця, ми додаємо напис “окупований Росією” в тексті під Кримом. На ринку все ще можуть бути старіші мапи зі “спірними територіями”, але всі нові мапи показують українські кордони відповідно до міжнародного права”, – пише у своїй відповіді ЗМІ Freytag-Berndt.

Утім, за словами Голубея, він досліджував, як на мапах зображують “спірні” території в інших країнах.

“Ані Західну Сахару в Північній Африці, ані Нагірний Карабах, за який воюють Вірменія та Азербайджан, ані Кашмір на півострові Індостан у більшості мап не називають “спірними територіями”, – прокоментував він.

Чоловік планує подати позови до суду на компанії, які випускають та продають мапи з фактологічними помилками. Також він інформує надалі про візуальні порушення територіальної цілісності України з боку іноземних компаній, зокрема видавництв, на своєму телеграмканалі “Stopmapaganda”. 

Серед іншого активіст закликає співгромадян, які проживають закордоном і знайшли фейкові зображення України, повідомити йому про це з необхідними даними електронною поштою: stopmapaganda@gmail.com.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter