Україна має створити гідні умови якісної самореалізації людей з інвалідністю – Мінсоцполітики

Дата: 01 Травня 2023
A+ A- Підписатися

На шляху до Європейського Союзу Україна має синхронізувати законодавство до його вимог, налагодити такі стандарти та вимоги для всіх груп людей, щоб кожен почувався комфортно, гідно та економічно незалежно. Одна з таких груп, яка потребує додаткової уваги, – це люди з інвалідністю. Так, держава вже зараз має працювати над створенням якісних умов для їхньої самореалізації. 

Про це заявила міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович під час круглого столу “Працевлаштування людей з інвалідністю: європейські перспективи в Україні”. 

Скриншот з відео Укрінформу 

“Ті руйнування, які ми бачимо кожного дня, приносять як для захисників, так і для цивільного населення величезну кількість травмувань. Україна після війни, Україна з перемогою буде також країною з великою кількістю людей, що мають різного виду інвалідність. Це наша реальність, з якою ми маємо навчитися жити, прийняти її та зрозуміти, що наше суспільство має сформувати нові правила взаємодії з людьми з інвалідністю”, – розповіла вона.

За її словами, для післявоєнної відбудови державі буде треба залучити максимальну кількість громадян. Зокрема, людям з інвалідністю слід надати повний комплекс інструментів для якісної реабілітації, а також можливості для перенавчання та здобуття додаткових навичок.

Після цього слід забезпечити той набір послуг та підтримки, який дозволить людині працевлаштуватися на ринку праці та самореалізуватися так, щоб почуватися повноцінною частиною соціуму та приносити користь.

“Ми розуміємо, що ті інструменти, які зараз використовуються, вони не дуже дієві. До війни, коли в Україні було 2,7 мільйона людей з інвалідністю, з них, за даними Пенсійного фонду, офіційно працювали близько 700 тисяч людей.

Решта людей або працювала та не показувала своєї інвалідності, або працювала нелегально та не мала необхідних гарантій зайнятості й охорони праці, або просто жила на власну пенсію та не мала можливостей для самореалізації”, – поділилася міністерка.

Раніше ZMINA писала, що в другому кварталі 2023 року в Україні планують ухвалити законопроєкт щодо забезпечення прав осіб з інвалідністю на працю. Урядовці кажуть, що новий закон змінить теперішній механізм, який ґрунтується на квотному принципі та системі штрафних санкцій, на сучасніший.

Нагадаємо, що в березні Кабінет Міністрів дозволив отримувати ваучери для підтримання конкурентоспроможності на ринку праці військовим, людям з пораненнями та інвалідністю. 

Зображення обкладинки: Work.ua

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter