Україна має прискорити видавання акредитацій у зоні ООС для іноземних ЗМІ – “Медіарух”

Дата: 09 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Іноземні ЗМІ, які прибувають до України для висвітлення можливої ескалації конфлікту з Росією, стикаються з проблемами під час отримання акредитації в зоні ООС. Тож Україна має змінити алгоритм видавання акредитацій відповідно до нагальних потреб.

Про це йдеться в заяві “Медіаруху”.  

Фото: armyinform

Автори заяви нагадують, що, за інформацією міністра оборони, наразі близько 400 анкет досі перебуває на розгляді для отримання акредитації в зоні ООС. За рівнем уваги іноземних медіа до України ситуацію наразі можна порівняти з 2014–2015 роками.

Водночас іноземні журналісти повідомляють, що під час отримання акредитації вони стикаються з численними технічними проблемами, які ускладнюють роботу медіа і підривають довіру до українських органів влади.

Серед труднощів називають дуже довгий термін видавання акредитації (30 днів), видавання акредитації в пресцентрі Часів Яр, який має обмежені технічні можливості та ресурси, непрозору процедуру розгляду заявок та відсутність якісного зворотного зв’язку.

“Така ситуація заважає медіа, зокрема іноземним, правдиво і своєчасно висвітлювати події в Україні й створює штучні перешкоди для роботи журналістів.

В умовах гібридної війни надзвичайно важливою є побудова якісної і оперативної підтримки роботи журналістів в Україні, що сприятиме оперативному і достовірному інформуванню міжнародної спільноти про події в Україні.

Окрім того, така ситуація підважує репутацію як держави Україна, так і української влади”, – йдеться в заяві.

“Медіарух” також пропонує низку кроків для виправлення ситуації:

  • змінити алгоритм видавання акредитацій відповідно до нагальних потреб;
  • скоротити термін видавання акредитацій до максимум одного тижня;
  • видавати акредитацію в Києві;
  • збільшити кількість пресофіцерів для роботи з журналістами;
  • Покращити координацію з СБУ та іншими уповноваженими органами;
  • залучити до вирішення ситуації Міністерство культури та інформаційної політики.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter