Україна і Британія співпрацюватимуть у сфері інформаційної безпеки та боротьби з пропагандою

Дата: 14 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Україна та Велика Британія співпрацюватимуть у сфері інформаційної безпеки та боротьби з маніпуляціями й пропагандою в межах відповідної угоди, підписаної між країнами 12 січня нинішнього року.

Україна та Британція підписали угоду про співробітництво у сфері інформаційної безпеки Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак під час візиту до Києва у січні 2024 року. Джерело: офіційний сайт президента України

Йдеться про угоду “Про співробітництво у сфері безпеки між Україною і Сполученим королівством Великої Британії та Північної Ірландії”. В ній наголошується, що “учасники визнають, що Російська Федерація продовжує маніпулювати інформацією на підтримку своєї війни проти України, і прагнутимуть продовжувати взаємно підтримувати зусилля один одного з донесення правдивої інформації”.

Зокрема, вони разом покращуватимуть можливості України протистояти загрозам інформбезпеці та співпрацюватимуть для ефективної комунікації на міжнародному рівні, пропонуючи правдиву альтернативу російській дезінформації.

Учасники угоди зобов’язуються сприяти розвитку спільних освітніх і тренінгових програм для фахівців з інформаційної безпеки, підвищуючи рівень володіння англійською мовою в цій сфері, обмінюючись досвідом та організовуючи професійні заходи, йдеться в документі.

Велика Британія стала першою країною, яка уклала фінальну двосторонню безпекову угоду з Україною в межах домовленостей, узгоджених під час Вільнюського саміту НАТО між Україною, членами G7 та державами, що до них приєдналися.

Захід відбувся 11 липня минулого року. Його учасники підтвердили, що Україна стане членом Альянсу, і погодились вилучити з процедури вступу вимогу про виконання Плану дій щодо членства. Тобто для України шлях до НАТО з двокрокового процесу перетвориться на однокроковий.

Наступного дня, 12 липня, лідери країн Групи семи – Японія, Німеччина, Велика Британія, США, Канада, Франція та Італія – оголосили про погодження декларації щодо гарантій безпеки для України. Наступним кроком має стати система двосторонніх безпекових угод між Україною та окремими країнами-гарантами. Британія стала першою з країн, яка підписала фінальну угоду в межах рамкового документа.

Згідно з угодою, Британія підтримуватиме Україну у вказаних сферах впродовж десяти років – до 2034 року.

Повний текст можна прочитати тут.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що у Великій Британії створили спеціальний орган для боротьби з компаніями, які ухиляються від антиросійських санкцій, – Управління із застосування торговельних санкцій (OTSI).

Вказаний підрозділ розпочав діяльність уже на початку 2024 року. Він працюватиме разом з Управлінням із застосування фінансових санкцій.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter