Україна досі не конфіскувала бізнес двох десятків олігархів–партнерів російського ВПК – StateWatch

Дата: 11 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

В Україні досі лишаються не конфісковані комерційні компанії, які прямо чи опосередковано належать 25 російським олігархам, які обслуговують роботу кремлівського військово-промислового комплексу.

Про це інформує Центр журналістських розслідувань з посиланням на проєкт Trap Aggressor аналітичного центру StateWatch.

Серед найбільших власників бізнесу в Україні російський олігарх Михайло Фрідман. Попри втрату “Альфа-банку” в Україні після нещодавньої його націоналізації, зараз він прямо чи опосередковано володіє частками у структурі власності, зокрема мобільного оператора “Київстар”, підприємств з виробництва води “Моршинська” та “Миргородська”, компанії “Альфа Страхування”. Численні журналістські розслідування довели, що компанії російської групи “Альфа” Фрідмана фінансували російські військові заводи та надавали послуги страхування для Росгвардії, яка залучена до тимчасової окупації українських територій.

Інший російський олігарх Олексій Мордашов продовжує володіти в Україні туристичним агентством Tui та компанією “Сєвєрсталь-дистрибуція”. Російська корпорація “Сєвєрсталь” Мордашова постачала російським заводам ВПК понад десять марок сталі.

Російсько-грецький бізнесмен та власник морського порту Салоніки у Греції Іван Саввіді володіє в Україні компанією з виробництва продукції із пластмаси “Пентопак” та компанією з торгівлі “Атлантіс-Пак Україна”, які раніше були арештовані та передані до Агентства з розшуку і менеджменту активів. Федерація греко-російського бізнесмена “Греки Росії”, яку фінансує Саввіді, передала автомобілі підвищеної прохідності та генератори терористичним структурам та ватажку незаконних збройних формувань на Донеччині Денису Пушиліну.

Серед інших відомих прізвищ росолігархів, які підсилюють агресора, проте мають досі не конфіскований бізнес в Україні, є Вагіт Алекперов, Алішер Усманов, Юрій Ковальчук та інші.

Загалом, за підрахунками Trap Aggressor, великим російським бізнесменам, які працюють з Кремлем, поки що в Україні належать як мінімум 88 компаній, які працюють в таких сферах як енергетика, логістика, промисловість, готельний бізнес тощо.

У травні цього року проєкт Trap Aggressor разом з платформою YouControl опублікували реєстр компаній 53 російських олігархів в Україні, які досі не конфіскувала держава.

За даними бази “Хто працював на війну”, компанії багатьох російських олігархів брали участь у російських тендерах на підприємствах військово-промислового комплексу або допомагали російським військовим.

Як відомо, у грудні 2022 року Омбудсман України Дмитро Лубінець відкрив на АРМА провадження про порушення права на інформацію у зв’язку з ненаданням переліку російських та білоруських активів, які були арештовані після 24 лютого 2022 року і передані в управління до АРМА.

У листопаді 2022 року аналітик StateWatch Гліб Канєвський заявив в ефірі програми “Питання національної безпеки” з Валентиною Самар, що влада має перезапустити роботу АРМА, оскільки в нинішньому стані воно не зможе ефективно управляти конфіскованими в Україні російськими активами.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter