Україна домагатиметься повернення затриманого в Польщі ветерана Мазура додому – посол

Дата: 11 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

Україна домагатиметься повернення на батьківщину затриманого напередодні польськими прикордонниками за запитом Росії одного з лідерів УНА-УНСО, ветерана АТО та співробітника секретаріату Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Ігоря Мазура. 

Про це в коментарі “Радіо Свобода” повідомив посол України в Польщі Андрій Дещиця.

Ігор Мазур

Мазура затримали на кордоні з Польщею 9 листопада. Причиною затримання стало внесення Росією його в міжнародний розшук за нібито участь у чеченських війнах у 1994–2000 роках. Невдовзі після цього українське МВС заявило, що РФ неправомірно використала канали й інструменти Інтерполу для політично вмотивованих переслідувань, а сам активіст відкинув усі висунуті йому російськими силовиками звинувачення. 

“Останніми місяцями Росія почала активно працювати на міжнародному рівні. Інтерпол здався і включив нас у так званий чорний список. Таким чином, вони погодилися, що російський суд може справедливо судити. Я не брав участі в бойових діях, я був на території Чечні в той час, але ми приїхали туди як журналісти, і я працював у пресцентрі “Вільний Кавказ”, – запевнив він. 

Прес-конференція Ігоря Мазура і генконсула України в Любліні Василя Павлюка

Gepostet von УКРІНФОРМ am Sonntag, 10. November 2019

Увечері, після появи новин про затримання Мазура, декілька десятків людей під польським посольством у Києві влаштували акцію на його підтримку. 

“Ми прийшли на підтримку Ігоря Мазура. Ми сподіваємося, що польські правоохоронці зробили помилку і не розуміють, до чого вдалися. Бо, окрім як сприянням російським спецслужбам, це назвати не можна. Сподіваємося, що хтось із посольства зараз приїде і дасть коментар розлогий”,заявив журналістам Громадського учасник акції Богдан Ходаковський.

Згодом Мазура передали на поруки генеральному консулу України в Любліні, а тому на час очікування та розгляду екстрадиційного запиту активіст мешкатиме в установі. 

❗❗❗❗Суд про обрання запобіжного заходу Ігорю Мазуру не відбудеться❗❗❗Співробітника Секретаріату Уповноваженого ВРУ з…

Gepostet von Людмила Денісова am Sonntag, 10. November 2019

“Усі, хто займається питаннями звільнення та повернення додому нашого громадянина, докладають максимум зусиль, аби він не став заручником політичної помсти РФ. Боротьба за долю нашого співвітчизника триває”, – повідомила Омбудсман Людмила Денісова. 

Посол України в Польщі Андрій Дещиця назвав передання на поруки Мазура проміжною перемогою.

“Далі за нами клопітка робота і боротьба за те, щоб Ігор повернувся в Україну і щоб Росія перестала використовувати інструмент Інтерполу для пошуку тих людей, які їй невигідні або які є її ворогами”, – сказав він. 

За його словами, досі невідома дата проведення першого судового засідання в справі по суті, адже це питання залежить від знайомства зі справою польських правоохоронних органів.

“Ми будемо робити все можливе, щоб воно відбулося якнайшвидше і цю справу закрити якнайшвидше. Я радий, що Ігор є на волі, що він у безпеці в генеральному консульстві в Любліні і наші консули ним опікуватимуться і надаватимуть усіляку допомогу”, – зазначив Дещиця. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter