“Україна – це наш великий дім”: Зеленський анонсував новий закон про “національні спільноти”

Дата: 13 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський анонсував ухвалення закону про національні спільноти, які наразі, згідно із законодавством, називають національними меншинами.

Про це він повідомив під час форуму “Україна 30. Гуманітарна політика”.

Фото: твіттер-акаунт ZelenskyyUa

Закон “Про національні меншини в Україні” парламент ухвалив ще 1992 року. Згідно з ним, до таких належать групи громадян, які не є українцями за національністю, виявляють почуття національного самоусвідомлення та спільності між собою. До найбільших національних меншин в Україні належать росіяни, білоруси, молдовани, болгари, угорці, поляки, євреї, вірмени, греки. В ухваленій у 1991 році Декларації прав національностей вказується, що в Україні “проживають громадяни понад 100 національностей”.

За словами Зеленського, йому не подобалося словосполучення “національна меншина” ще до президентства, адже він “розумів, що воно звучить так, що людина відчуває себе нерівною”.

“Зараз іде активна робота над законом про національні спільноти України. Не меншини, а спільноти! Бо жодна національність в Україні не має почуватися меншиною, менш важливою, менш захищеною чи менш щасливою. Ніхто не може бути в меншості, бо всі ми є громадяни України – рівні, гідні, рідні. Україна – це наш великий дім: спільний, добрий, теплий, міцний. І це має відчувати кожна спільнота. Бути невід’ємною частиною українського суспільства, не втрачаючи своїх традицій і самобутності”, – заявив він.

На початку липня Верховна Рада надала статус корінного народу кримським татарам, караїмам та кримчакам. Лише реєстрація відповідного законопроєкту в парламенті спричинила обурення в сусідній Росії, бо в ньому не згадували “росіян”. Влітку Держдума РФ навіть ухвалила постанову, якою засудила документ, однак її автори, вочевидь, не розібралися, що означає термін “корінні народи”. 

Під час своєї промови Зеленський наголосив, що Україна захищатиме мову, традиції, релігію і корінних народів, і національних спільнот.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter