Україна без зусиль виграла інформаційну війну у Росії – Маргарет МакМіллан

Дата: 12 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Попри те, що російська армія не припиняє бойових дій, українці вже виграли інформаційну війну і цьому наративу вірять навіть у Росії.

Про це в інтерв’ю DW розповіла канадська письменниця, історикиня, що спеціалізується на дослідженні воєн, Маргарет МакМіллан.

Маргарет МакМіллан. Джерело: dw.com

Вона розповіла, що засоби пропаганди змінюються разом зі змінами технологій. У Першій світовій війні скидали листівки з літака, тому що таким був шлях до іншої сторони. Під час Другої світової війни, щоб “достукатися” до іншої сторони, використовували радіомовлення. У сучасних реаліях засобом для послаблення ворона і згуртування власного народу стали соціальні мережі.

“І поки що, я гадаю, українці без зусиль виграли інформаційну війну. І цьому наративу вірять, думаю, вірять навіть у Росії. Наприклад, українці вміло використали полонених військових, які говорили зі своїми матерями. Або за допомогою фейсбуку показали російським родинам, що їхні сини живі-здорові”, – пояснила дослідниця.

Водночас МакМіллан зауважила, що російський наратив стає “дедалі божевільнішим”.

Вона уточнила, що має на увазі заяви РФ про те, що при владі в Україні наркомани, що Росія вторглася, щоб не дати Україні отримати ядерну зброю.

“Мені здається, що це не дуже ефективно, чи не так?” – сказала експертка.

Маргарет МакМіллан – авторка низки книг, що присвячені війнам та їхнім наслідкам. Серед них: “Париж 1919: шість місяців, які змінили світ” (2001) – за неї вона першою із жінок отримала премію Семюеля Джонсона, а також “Війна, яка покінчила з миром: шлях до 1914 року” (2013).

2020 року авторка опублікувала книгу “Війна: як нас сформував конфлікт”, яка очолила список бестселерів і стала однією з 10 найкращих книг року за версією газети The New York Times.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що українська медіаспільнота просить Єврокомісію накласти санкції на всі російські телеканали. Також вони рекомендували провайдерам замість російських телеканалів вмикати українське телебачення, яке зараз мовить марафон “Єдині новини”, зокрема й англійською мовою, оскільки міжнародна спільнота повинна мати безперебійний доступ до обʼєктивної та чесної інформації про події в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter