Український суд уперше замінив засудженому довічне на фіксований строк

Дата: 03 Червня 2019
A+ A- Підписатися

Роменський міськрайонний суд Сумської області замінив довічне позбавлення волі для ув’язненого на фіксований строк у вигляді 20 років.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив правозахисник, Координатор з правової реформи в Консультаційній місії ЄС в Україні Вадим Човган

Клопотання про заміну покарання або дострокове звільнення подав до суду ув’язнений Д. Крупко; на момент судового розгляду він відсидів у в’язниці вже 15 років. Своє прохання він аргументував статтями 28 Конституції України та статтею 3 Конвенції з прав людини, які стосуються заборони тортур. Водночас засуджений скористався проєктом клопотання, яке правозахисники підготували для подання конституційної скарги на довічне ув’язнення. 

“Ідея інструкції була ініціювати в Україні конституційну скаргу щодо довічного. В результаті ідея спрацювала”, – написав Човган. 

У підсумку суд під головуванням судді Машини постановив замінити довічне на 20 років строку, посилаючись на вищу юридичну силу Конституції та міжнародних стандартів щодо Кримінального кодексу.

“І це виключно на підставі Конституції та Європейської конвенції, незважаючи на відсутність механізму в Кримінальному кодексі. Найвищий рівень сміливості судді! Досі не віриться, що таке юридичне чудо трапилося в Україні”, – поділився своїми враженнями від рішення суду Човган. 

Як відомо, у березні цього року ЄСПЛ визнав українське довічне позбавлення волі порушенням прав людини. Україна опинилася на першому місці серед 50 європейських країн за кількістю довічно ув’язнених людей, які не мають перспективи звільнення. У країні таких налічується 1541 особа.

Річ у тому, що в українському законодавстві наразі відсутній механізм дострокового звільнення довічно засуджених. Відбувши 20 років покарання, вони можуть звернутися до президента з проханням про помилування. У такому разі довічне ув’язнення можуть замінити на 25 років позбавлення волі. У парламенті вже понад два роки лежить законопроєкт №2033а, який запроваджує механізм перегляду справ невинно засуджених і забезпечує їхнє право на правосудний вирок. Правозахисники неодноразово закликали владу ухвалити законопроєкт у другому читанні та забезпечити невинно засуджених правом на справедливий суд.

Водночас останнім часом ситуація з довічним ув’язненням в Україні змінюється. Так, у квітні цього року Велика палата Верховного Суду звільнила в залі засідань двох чоловіків, яких раніше засудили до довічного ув’язнення. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter