Українцю Балуху стало погано у кримському суді

Дата: 27 Липня 2017
A+ A- Підписатися

Українському активісту Володимиру Балуху, якого влада окупованого Криму судить за надуманим обвинуваченням, під час судового засідання стало погано, і йому викликали швидку. Проте суддя вирішила продовжити розгляд справи.

Про це повідомив активіст “Українського культурного центру” в Криму Михайло Батрак.

“Тільки що, під час судового засідання в Роздольненському районному “суді”, Володимиру Балуху стало погано і йому викликали швидку, яка після огляду Володимира відвезла його в лікарню”, — написав він на своїй сторінці у Фейсбук.

Однак, за словами Батрака, після у лікарні Балуху зробили укол від тиску, після чого у нього почалася нудота. Незважаючи на це, лікар видав довідку, що судове засідання можна продовжувати, і Балуха повезли знову до суду.

Незважаючи на прохання Володимира і його адвоката про відкладення судового засідання на наступний день, “суддя” прийняла рішення продовжити засідання.

Голова Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник пояснила у коментарі  Громадському, що під час ув’язнення у Балуха сильно погіршився стан здоров’я.

“Стан здоров’я Володимира Балуха постійно погіршується з грудня 2016 року, як він потрапив у СІЗО. За цей час він не тільки схуд, загострилися хронічні захворювання і з’явилися нові. Здебільшого, звичайно, це все пов’язано з жахливими умовами утримання в СІЗО, де вогкість, а зараз дуже жарко. Це, звісно, впливає на серце, на тиск. Ну і харчування складно назвати харчуванням”, — сказала вона.

Скрипник додала, що його відмовлялися госпіталізувати.

“Був випадок, коли він вимагав госпіталізації, але, звичайно, ніхто його в лікарню не перевів. Медичну допомогу йому надали тільки після клопотання адвоката і після того, як ця проблема була піднята в ЗМІ. Йому поставили крапельницю і надали медикаменти. Але зрозуміло, що якість цих медикаментів в кращому випадку може тимчасово заблокувати біль або зняти симптоми, але хвороби нарощуються”, — повідомила правозахисниця.

Раніше правозахисники повідомляли, що Балух в СІЗО Сімферополя утримується в нелюдських умовах.

Як відомо, 8 грудня 2016 року ФСБ провела обшуки в будинках Балуха і його матері в селі Серебрянка Роздольненського району Криму, після чого його затримали. Силовики заявили, що знайшли на горищі його будинку патрони і динаміт.

12 грудня Роздольненський райсуд постановив заарештувати Балуха на місяць. Суд залишив без уваги той факт, що процесуальні документи були із суттєвими порушеннями.

2 березня стало відомо, що суд продовжив арешт Балуху до 4 червня 2017 року.

Переслідування Балуха триває ще з весни 2015 року, про суд над ним ЗМІ повідомляли також на початку 2016 року.

У грудні 2013 року, з початком Майдану, Володимир вивісив на даху свого будинку український прапор, який залишався там і після окупації Криму Росією. Він відкрито заявляв, що не визнає анексію.

8 лютого 2017 року російський правозахисний центр “Меморіал” заявив, що вважає арештованого в Криму українського активіста Володимира Балуха політв’язнем і вимагає його негайного звільнення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter