Українців штрафуватимуть за незаконне носіння військової форми та нагород

Дата: 07 Червня 2019
A+ A- Підписатися

Парламент ухвалив законопроєкт про відповідальність за незаконне носіння військової форми та нагород, а також їхню купівлю та продаж.

Про це повідомляє пресслужба Верховної Ради. 

На розгляд парламенту документ внесли наприкінці минулого року. Автори законопроєкту наголошували, що вирішення питання носіння форми та нагород “є особливо актуальним з огляду на те, що на території України вже п’ятий рік триває військовий конфлікт”.

“У США, наприклад, відповідно до параграфу 704, глави 18 Кодексу Сполучених Штатів Америки, купівля, продаж, обмін, виготовлення, імпорт та експорт державного значка або медалі, особою, яка не має на те права, за винятком випадків, коли це дозволено відповідно до положень закону, карається штрафом або позбавленням волі на строк не більше шести місяців”, – діляться досвідом інших країн у вирішенні цього питання депутати в пояснювальній записці.

Закон вносить зміни до статті Кодексу України про адміністративні правопорушення 186-1, згідно з якою купівля, продаж, обмін чи інша оплатна передача нагород, а також їхнє привласнення чи носіння особами, які не мають не це права, тепер каратимуться: 

  • попередженням чи штрафом від 50 до 100 неоподатковуваних мінімальних доходів (850–1700 грн) з конфіскацією нагороди;
  • незаконне виготовлення нагороди для збуту чи носіння каратиметься штрафом від 100 до 200 (1700–3400 грн) неоподатковуваних мінімумів;
  • повторне порушення протягом року каратиметься штрафом від 200 до 400 неоподатковуваних мінімумів (3400–6800 грн).

Депутати також доповнили Кодекс про адміністративні порушення статтею 186-8, за якою відповідальність за незаконне носіння військової форми та знаків розрізнення передбачає:

  • попередження або штраф від 150 до 200 мінімальних доходів (2550–3400 грн) з конфіскацією форми;
  • за повторне порушення передбачений штраф 200–400 мінімальних доходів (3400–6800 грн) та конфіскація форми.

Додатково внесли зміни й до частини статті 297 Кримінального кодексу щодо наруги над могилою. Відтепер осквернення або руйнування пам’ятника, спорудженого в пам’ять осіб, які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України та брали безпосередню участь в антитерористичній операції, у заходах із гарантування національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, учасників Революції гідності та борців за незалежність України у XX столітті, каратиметься обмеженням волі строком від трьох до п’яти років.

Нагадаємо, що в травні цього року набула чинності норма про адміністративну відповідальність за незаконне використання найменування та ознак належності до Національної поліції України. Відтоді це правопорушення карається штрафом у розмірі від 2 до 3 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 51 тисяча гривень. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter