Терплять як туристів, але не люблять як співгромадян: дослідження показало ставлення українців до ЛГБТ

Дата: 17 Грудня 2018
A+ A- Підписатися

Більшість українців доброзичливо ставляться до представників інших національностей, проте у більше ніж половини громадян ЛГБТ-люди викликають настороженість.

Такі дані дослідження “Толерантність або нетерпимість. Соціологічний погляд” озвучив на презентації директор соціологічної компанії Seetarget, доцент факультету соціології Київського національного університету ім. Т. Шевченка Олексій Боровський, повідомляє кореспондент Центру інформації про права людини.

Згідно із соціологічними даними, 56% опитаних доброзичливо сприймають іноземців і лише 7% відчувають настороженість під час контакту з ними. До людей іншої релігії толерантно ставляться 55% респондентів, негативно сприймають їх 8,7% опитаних. Гірша ситуація, за словами соціологів, склалася зі сприйняттям українцями мігрантів та ЛГБТ-людей: 32% ставляться доброзичливо до перших та лише 8,8% до других.

Водночас 30% опитаних не готові приймати у своєму житті гомосексуалів, але готові бути толерантними, якщо представник ЛГБТ-спільноти є туристом (37%), колегою по роботі (14,8%) та сусідом (13,8%).

За словами експертки Олени Харченко, негативне сприйняття українцями ЛГБТ-співгромадян викликане тим, що лише 4,9% опитаних мають серед своїх знайомих геїв, лесбійок, бісексуалів або трансґендерів.

“Це говорить про наявність стереотипів, які не підкріплені своєю думкою. Фактично це є відображенням того, що транслюють нам медіа”, – підкреслила вона.

Також Харченко зауважила, що з 2016 року ситуація з толерантним ставленням українців до ЛГБТ погіршилась, а також звернула увагу на те, що, згідно з результатами опитування, українські жінки більш терпимі в цьому питанні, аніж чоловіки.

ДОВІДКА. В опитуванні, яке проводили експерти центру Seetarget на початку грудня, взяли участь понад тисячу осіб з усіх регіонів України, за винятком АР Крим та окупованих частин Луганської та Донецької областей. Похибка дослідження – 1,7–2,9%.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter