Українці підтримали петицію про конкурсний відбір суддів

Дата: 07 Жовтня 2015
A+ A- Підписатися

Запропоновано відбирати суддів через прозорий конкурс, спростити судову систему, усунути політичний вплив на суди.

Як зазначено на сайті президента України в розділі електронних петицій, пропозицію підтримали вже більше 25000 людей. Згідно з законодавством петиція, яка набрала таку кількість голосів за три місяці, має бути розглянута президентом.

Петицією, яку було подано 9 вересня, запропоновано повністю оновити суддівський корпус за прикладом патрульної поліції, відкривши прозорий конкурс на кожну посаду судді. 

Оцінювати відповідність кандидатів (як чинних суддів, так і інших кандидатів на посаду судді) за критеріями доброчесності, бездоганної репутації і здатності здійснювати правосуддя на захист прав людини має незалежна тимчасова комісія, створена з правників з бездоганною репутацією, до яких є повна довіра у суспільстві. Ці зміни потрібно провести одночасно зі спрощенням судової системи і судочинства, повним усуненням політичних впливів на суд“, – йдеться у тексті петиції.

Президента просять запропонувати такий механізм на розгляд Верховної Ради у проекті закону про внесення змін до Конституції України в частині правосуддя.

Ініціатором петиції є Михайло Жернаков, екс-суддя Вінницького окружного адміністративного суду.

Як повідомляє “Тиждень“, у лютому він написав звернення до президента Петра Порошенка з проханням звільнити його через незгоду із запропонованою в Адміністрації президента моделлю реформування судів, яка, на його думку, “консервує існуючу систему”. Зараз Жернаков є членом неурядової організації “Реанімаційний пакет реформ”. 

Нагадаємо, петиція за право на вільне володіння вогнепальною зброєю за тиждень зібрала 27 605 голосів з 25 000 необхідних. Президент України зазначив, що підтримує механізм петицій, але нагадав, що за дозвіл зброї виступають тільки 11% українців, а 82% цього не підтримують. 27 жовтня відбудеться обговорення змісту петиції за участі ініціатора та експертів, що виступають за чи проти дозволу зброї.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter