Україна звітує в ООН, як долає дискримінацію

Дата: 12 Серпня 2016
A+ A- Підписатися

Українська делегація звітує перед Комітетом з ліквідації расової дискримінації. Триває пряма трансляція з Женеви.

Ключові питання, які хвилюють членів Комітету: інтеграція ромів, реальний захист біженців та шукачів притулку в Україні, захист громадян на лінії розмежування на Донбасі, захист від дискримінації в таких “нових” для України сферах, як спорт і реклама, утиски релігійних свобод, реалізацію права на рідну мову представникам національних меншин та інші.

Представники громадських організацій, зокрема, Центру інформації про права людини, які в режимі он-лайн ведуть трансляцію засідання в соціальній мережі з хештегами ‪#‎ukrainecerd ‪#‎humanrights, вражені деякими заявами української офіційної делегації. Приклади нижче.

“На території України ведеться гібридна війна, тому порушення прав людини – це не порушення прав людини з боку України, це все терористи…” – звітують офіційні представники.

При цьому активісти зауважують, що звіт робиться не про виконання Женевських Конвенцій, а про виконання Конвенції про ліквідацію расової дискримінації.

“Іноді представники церкви беруть активну участь у політичному житті в Україні …”, – каже представник України з питань релігії Андрій Юраш.

Або у відповідь на питання про скандал з переселенкою, яку висадили з маршрутки представник Національно поліції каже:  

“Ця жінка сіла в автобус приватного підприємця, відмовилася платити – її висадили. Тобто не за ознакою дискримінації, а вона відмовилася платити. Коли інформація стала відома, керівництво країни (!) звернуло уваги на цю жінку, і почали розглядати питання її статусу. Вона біженка. Вона просто не знала (!), що може отримувати соціальну допомогу. Їй виплатили одноразову допомогу в 20 тис гривень. Також вона стала отримувати щомісячну допомогу. Її 10-месячній син, ім’я йому дали Володимир, зареєстрований як громадянин України”.

Та ж сама поліція, відповідаючи про відсутність реакції на випадок, коли студентів Ужгородського національного університету не пустили в міський аквапарк через темний колір шкіри, заявляє:

“А по аквапарку … Ну так студенти не написали заяви в поліцію …”

І ще раз представник Нацполіції про відсутність дискримінації за національною ознакою:

“У нас немає дискримінації щодо нацменшин. Наприклад, у нас є Хатя … Хатія, грузинка за національністю. Є ще вірмени … Мій колега на половину ромської національності, і він дуже цим пишається …”

Нагадаємо, 14 вересня 2011 року від Комітету з ліквідації расової дискримінації Україна отримала 32 рекомендації, які зобов’язалась виконати за чотири роки в рамках 19-21 періодичної доповіді України (CERD/C/UKR/19-21). 11-12 серпня українська делегація має можливість відзвітуватися.

Більше про звітування України в ООН про подолання всіх форм дискримінації читайте в репортажі головної редакторки Центру інформації про права людини Ірини Виртосу з Женеви.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter