Україна зайняла 80 місце у захисті прав дітей в судах

Дата: 16 Лютого 2016
A+ A- Підписатися

Україна посіла 80-е місце в світі в рейтингу ефективного використання дітьми судів для захисту своїх прав.

Про це йдеться в дослідженні Міжнародної мережі з прав дитини (CRIN) “Права, засоби правового захисту і представництво”.

Експерти вивчали у 197 країнах світу, чи можуть діти скаржитись до суду, якщо їхні права порушуються, які юридичні ресурси їм доступні, які практичні рішення необхідні для прийняття правових заходів, і чи застосовується міжнародне право з прав дитини в національних судах.

80-те місце посіла також Руанда. Росія зайняла 76 місце, Польща – 23, Румунія – 37, Угорщина – 40.

Найкраще права дітей захищаються у Бельгії (1 місце), Португалії (2 місце) та Іспанії (3 місце).

“Складений нами рейтинг показує, наскільки держави надають дітям доступ до правосуддя, а не наскільки добре закріплені їх права. Проте, важко ігнорувати кількість країн з сумним індексом прав людини, що знаходяться в
кінці списку рейтингу”, – сказала директора CRIN Вероніка Йейтс.

Як відомо, Україна ратифікувала Конвенцію ООН про права дитини в 1991 році і автоматично включила її в національне законодавство. Конвенція може безпосередньо застосовуватися в судах і має пріоритет над конфліктуючими положеннями національного законодавства.

Правозахисники Міжнародної мережі з прав дитини нагадують, що судовий позов може бути поданий представником дитини. Дитина будь-якого віку може повідомити про кримінальний злочин слідчому або прокурору.

Вони також можуть безпосередньо шукати захист у суді у сімейних справах з правом на апеляцію, який доступний через представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини для захисту своїх конституційних прав і свобод.

Як повідомлялось раніше,  в Україні понад 123 тисячі дітей перебувають у групі ризику зараження ВІЛ/СНІДом.

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter