Україна стала однією з країн-лідерок за кількістю вимушених переселенців

Дата: 11 Травня 2016
A+ A- Підписатися

Майже 41 мільйон людей у світі є вимушеними переселенцями у своїх країнах. Найбільша кількість внутрішньо переміщених осіб у Сирії, Колумбії та Іраку. Україна посіла восьме місце за кількістю переселенців. 

Про це йдеться у звіті Норвезької ради з питань біженців (NRC) та Моніторингового центру щодо внутрішньо переміщених осіб (IDMC), повідомляє Deutsche Welle.

За даними організацій, на даний момент в світі нараховується 40,8 мільйонів осіб, які залишили свої домівки через конфлікти у пошуках безпечного місця для життя.

“Це найвищі показники, які коли-небудь були зафіксовані”, – підбив підсумок голова Норвезької ради з питань біженців Ян Егеланд. Торік у світі нараховувалось 38 мільйонів внутрішньо переміщених осіб.

Найбільше переселенців у Колумбії – 6,6 мільйонів. 

Протягом 2015 року у Ємені, Сирії та Іраку зареєстровано понад 4,6 мільйона нових переселенців. Загалом же в усьому світі в минулому році їхня кількість збільшилась на 8,6 мільйонів.

Найбільше внутрішніх переселенців торік додалось у Ємені, де коаліція на чолі з Саудівською Аравією проводить воєнну кампанію проти шиїтських повстанців. Тут у 2015 році було зареєстровано 2,2 мільйона нових внутрішньо переміщених осіб. У Сирії зафіксовано 1,3 мільйона нових переселенців, а в Іраку, де відбувається кампанія проти “Ісламської держави”, – 1,1 мільйона.

За межами Близького Сходу до списку країн з найбільшою кількістю переселенців потрапила Україна. За даними організацій, протягом 2015 року через конфлікт на сході України статус внутрішньо переміщених осіб отримали 942 тисячі осіб. Загалом в Україні зафіксовано 1,7 мільйона внутрішньо переміщених осіб.

“У той час, коли багаті країни усіляко намагаються захистити свої кордони від шукачів притулку і відмовляються їх захистити, мільйони людей залишаються у пастці в своїх власних країнах, де смерть підстерігає їх прямо за рогом”, – сказав Карстен Хансен, директор програми Близького Сходу Моніторингового центру щодо внутрішньо переміщених осіб.

За даними організацій, п’ять країн – Колумбія, Демократична Республіка Конго, Ірак, Південний Судан і Судан – з 2003 року незмінно перебувають у списку країн з найбільшою кількістю внутрішньо переміщених осіб.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter