Україна пройшла черговий етап на шляху до безвізу з ЄС

Дата: 06 Вересня 2016
A+ A- Підписатися

У понеділок на засіданні Комітету Європейського парламенту з питань громадянських свобод, юстиції і внутрішніх справ (LIBE) заслухали доповідачку з українського питання, яка рекомендувала внести Україну до переліку країн, з якими ЄС запроваджує безвізовий режим.

Доповідач з українського питання євродепутат Марія Габріель зазначила, що Україна досягла необхідного прогресу і виконала всі необхідні критерії, передає Європейська правда.

За словами Габріель, діалог з лібералізації візового режиму виявився ефективним інструментом для втілення складних реформ в сфері судочинства та внутрішніх справ.

Вона нагадала, що в Україні були створені три ключові інститути для боротьби із корупцією.

Габріель також згадала про міграційні ризики, зазначивши, що станом на сьогодні відмови у візах ЄС для українських громадян не перевищують 2%.

У той же час вона наголосила, що Україна має продовжувати розпочаті реформи і відповідати необхідним критеріям після надання безвізового режиму.

Коментуючи це засідання комітету Європарламенту, заступник глави МЗС України Олена Зеркаль спрогнозувала, що остаточне рішення про введення безвізового режиму з Україною у ЄС приймуть до кінця вересня – середини жовтня 2016 року.

“Відбулося все, як мені здається, дуже позитивно. Доповідь також була дуже позитивною. Ми за це дякували пані Габріель, що доповідь була об’єктивною і в ній розкривалося дуже багато того, що ми зробили. Сьогодні на засіданні комітету підтримали доповідь і також зазначили, що Україна виконала всі критерії за безвізу, і що безвізовий режим має бути наданий Україні і Грузії, як країнам, які виконали всі критерії”, – сказала Зеркаль в коментарі “Інтерфакс-Україна”.

Вона розказала, що після 15 числа очікується друге засідання комітету, на якому будуть поставлені на голосування можливі доповнення. Після цього питання виноситься на засідання Європейського парламенту, де його можуть у принципі анонімно прийняти, якщо не буде жодних проблем. Після цього в Європарламенті, Раді ЄС та Єврокомісії продовжиться відповідна робота, спрямована на надання громадянам України безвізового режиму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter