Україна посіла 107 місце за рівнем свободи слова в світі

Дата: 20 Квітня 2016
A+ A- Підписатися

Україна посіла 107 місце серед 180 країн у Всесвітньому індексі свободи слова за 2015 рік.

Рейтинг оприлюднила міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів”.

Згідно з індексом, Україна піднялася на 22 сходинки, порівняно з попереднім роком (129). Також Україна набрала 39,1 балів зі 100, тобто, експерти Репортерів зафіксували поліпшення на 6,17 балів, порівняно з попереднім роком. Водночас, вони вказують на “помітні проблеми” для роботи ЗМІ.

Слід зазначити, що рейтинг по Україні не включає окуповану територію Криму та так звані “ЛНР” і “ДНР”.

Виконавча директорка ІМІ та представниця “Репортерів без кордонів” в Україні Оксана Романюк зазначила, що це один із найбільших підйомів цьогорічного рейтингу.

“Почасти це пов’язано зі зменшенням кількості нападів на журналістів (для порівняння, на минулорічний рейтинг сильно вплинули масові побиття журналістів на Майдані та війна на Сході). Рейтинг також відображає загальне поліпшення ситуації після приходу нової влади, зокрема, недавні медіареформи. Проте, 107-е місце – це все ж таки не так добре. Досі залишаються проблеми незалежності ЗМІ, тиск олігархів у медіасекторі, спокуси “інформаційної війни” з Росією, питання безкарності за напади на журналістів тощо”, – зазначила Романюк.

Загалом, констатують Репортери, рівень свободи засобів масової інформації у світі у 2015 році різко впав, повідомляє Радіо Свобода.

Зокрема, державні органи збільшили обмеження для роботи журналістів у Туреччині, Польщі, Таджикистані та Єгипті. Незалежні засоби інформації також частіше, ніж раніше, зазнають тиску “релігійних ідеологій” та “масштабних пропагандистських машин”.

“У всьому світі “олігархи” скуповують засоби масової інформації і здійснюють тиск, що поєднується з тиском урядовим”, – зазначають Репортери.

Серед пострадянських країн найбільш вільно себе журналісти почувають в Естонії – 14-те місце в списку.

Серед країн, де свободу преси шанують найбільше, “Репортери без кордонів” назвали Фінляндію, Нідерланди, Норвегію, Данію та Нову Зеландію.

В кінці цього списку розташувалися Китай, Сирія, Туркменистан, Північна Корея та Еритрея. Серед країн, які продемонстрували найбільший з 2015 року регрес, фігурує Таджикистан, де, на думку правозахисників, президент Емомалі Рахмон використав боротьбу з тероризмом для переслідування інакодумства.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter