Україна не видасть Казахстану активістку Жанару Ахметову

Дата: 01 Жовтня 2018
A+ A- Підписатися

Верховний Суд зобов’язав Державну міграційну службу надати статус біженки казахстанській журналістці Жанарі Ахметовій.

Про це вона повідомила на своїй сторінці у Facebook.

Жанара Ахметова літаком прибула до України в березні 2017 року і звернулася до Державної міграційної служби за наданням статусу біженки.

Уже в жовтні міграційна служба відмовила активістці в наданні статусу біженки, а згодом її затримали в Києві та застосували запобіжний захід у вигляді екстрадиційного арешту. 22 листопада Ахметову прямо в залі суду звільнили, віддавши на поруки народній депутатці Світлані Заліщук.

У березні цього року Київський окружний адмінсуд не задовольнив оскарження рішення міграційної служби про відмову в наданні статусу біженки. На суді представник відомства назвав Ахметову “шахрайкою, на яку чекає покарання в Казахстані”. 

“Наша перемога проти ДМС залишилася чинною. І оскарженню не підлягає! Вам будуть брехати, що влада Казахстану мене екстрадує! Це брехня! Суд зобов’язав міграційні служби дати мені статус біженця і навів аргументи свого розслідування. І насамперед – це політично мотивоване переслідування”, – написала вона.

Інформацію про рішення суду підтвердила й депутатка Заліщук.

“Вона залишиться в Україні. А значить, її не посадять на батьківщині за інакомислення і за журналістські тексти”, – написала вона у Facebook.

Ахметова не перша активістка, яка судиться за право отримати статус біженця в Україні. У 2016 році російський трансґендерний активіст Сольдаду Ковалісіді покинув батьківщину після погроз убивством. Там він був одним з небагатьох відкритих трансґендерних активістів і працював у правозахисній організації “Сибальт” та заснував організацію підтримки трансґендерних людей “Лаверна”. На нього влаштовували “сафарі”, п’ять разів жорстоко били, ламаючи ребра, представники проурядового угрупування. Однак поліція на побиття реагувала зверхньо, зі словами: “Так тобі і треба”. 

Нещодавно Київський апеляційний адміністративний суд учергове переніс засідання щодо надання йому статусу біженця, бо, на думку судді, хлопець не розмовляє українською та не розуміє українську мову.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter