Україна не дотримується міжнародних стандартів захисту переселенців

Дата: 23 Квітня 2015
A+ A- Підписатися

У державі бракує обізнаності щодо проблеми у загальнонаціональних масштабах та юридичних механізмів для захисту прав переселенців.

Як повідомляє “Громадський простір“, назважаючи на те, що керівництвом держави неодноразово піднімалося питання внутрішньо переміщених осіб (ВПО), відсутні значущі наслідки у вигляді позитивної програми щодо вирішення проблем переселенців в Україні. За рік не сформовано стратегію та оцінку приблизних матеріальних витрат для допомоги переселенцям.

Аналітичним центром CEDOS було проведено аналіз відповідності державної політики захисту ВПО міжнародним стандартам.

За даними звіту аналітичного центру, Україні бракує дотримання 12 принципів національної рамки відповідальності щодо переселенців, яку розроблено в рамках спільного проекту Brookings та Університету Берна.

Це такі принципи, як запобігання переміщенню та мінімізація його негативних наслідків; підвищення обізнаності щодо проблеми в загальнонаціональних масштабах; збір даних щодо кількості та становища ВПО; організація навчання щодо прав ВПО; створення юридичних механізмів для захисту прав ВПО; розробка національної політики щодо внутрішньо переміщених осіб; створення інституцій, які б відповідали за вирішення проблем ВПО; заохочення національних правозахисних груп до залучення ВПО у їхню роботу; забезпечення участі ВПО у прийнятті рішень; підтримка системного вирішення проблем ВПО; залучення достатніх ресурсів для вирішення проблем; співпраця з міжнародними інституціями, якщо національних ресурсів недостатньо.

Нагадаємо, станом на кінець лютого 2015 року 2,4% населення (1 092 405 осіб) є зареєстрованими ВПО, насправді частка вимушених переселенців сягає 3,9%. Близько 60% з них – це пенсіонер(к)и, 23,1% – працездатні особи, 12,8% – діти та 4,1% – люди з обмеженими можливостями. Загалом, 5 мільйонів осіб потребують безпосередньої гуманітарної допомоги, згідно з даними Управління по координації гуманітарних питань ООН, а 700 000 осіб виїхали за межі України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter