Україна лідирує за смертністю матерів та немовлят – UNICEF

Дата: 09 Березня 2017
A+ A- Підписатися

Україна продовжує лідирувати за показниками материнської смертності серед інших країн Європи.

Про це повідомляє ВВС Україна з посиланням на представництво дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

За даними міжнародного оцінювання, у 2015 році тут зафіксували 120 випадків материнської смертності, тоді як у Польщі – 12, у Румунії – 56, у Німеччині – 42, повідомили у міністерстві охорони здоров’я.

Показники смертності немовлят також значно вищі, ніж у країнах ЄС: 2 378 випадків смерті немовлят у перші 28 днів життя в Україні, в той час як у Польщі – 1 122, у Румунії – 1 047, у Німеччині – 1 449 випадків.

Проте в Україні цей показник поступово знижується з кожним роком, додали у МОЗ.

“Часто жінки недостатньо звертають увагу на власний стан здоров’я, що вкрай необхідно, тим більше під час вагітності”, – зазначив лікар-гінеколог, експерт ЮНІСЕФ Андрій Загребельний.

За його словами, слід пам’ятати про шість основних симптомів, які не можна ігнорувати під час вагітності: вагінальна кровотеча, підвищення температури тіла до 38 градусів і вище, ранній токсикоз, раптова набряклість кінцівок, живота чи обличчя, сильний біль у животі та підвищений тиск.

Дослідження ЮНІСЕФ показують, що в Україні лише 23% жінок і чоловіків знають хоча б про три з цих симптомів, а загалом рівень знання про небезпечні прояви під час вагітності є дуже низьким.

Менше половини жінок звертаються до жіночої консультації до 11 тижня вагітності, і лише третина відвідує курси вагітних.

“Здоровий перебіг вагітності напряму залежить від культури здорового способу життя матері не лише під час вагітності, але і задовго до цього“, – додала гендиректорка Центру громадського здоров’я МОЗ, професор Наталія Нізова.

Аби змінити ситуацію, в Україні запускають національну кампанію “Щаслива вагітність”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter